Hlavní obsah

ČT začne vysílat sérii mikrokomedií

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sérii nedělních malých televizních komedií zahájí dva příběhy natočené podle povídek amerického spisovatele O´Henryho. V historce Podfuk o falešné sňatkové kanceláři se sešli Jiřina Bohdalová, Miroslav Donutil a Pavel Zedníček. V inscenaci Podle vlastních zásad si zahráli Miroslav Táborský, Zuzana Bydžovská anebo Rudolf Hrušínský ml.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Podle humoristických povídek klasických autorů vznikla i většina ostatních z deseti mikrokomedií. ČT 1 je bude vysílat každou neděli večer až do 4. dubna.

Za návrat k mikorkomediím může obliba humoru

"Chceme úspěch u diváků, a tak jsme vsadili na klasické autory, skvělé herce a také osvědčené filmaře," vysvětluje Richard Medek, šéfdramaturg centra zábavy, v kterém komediální cyklus loni vznikl. "Přemýšleli jsme tehdy, jak by měla vypadat veřejnoprávní zábava. A napadlo nás - proč bychom nemohli točit třeba mikrokomedie? Ty patří k tomu nejlepšímu a zároveň nejúspěšnějšímu, co se na Kavčích horách zatím dělalo," dodává.

Za humor a populární herce je televizní divák vděčný, to si na Kavčích horách ověřují už desítky let. Má rád i známé autory a potrpí si na retro. A pokud se mu vše nabídne najednou, býval dosud ochotný velkoryse přehlédnout i levnější studiovou výpravu.

Mezi autory i nováčci

ČT kromě zavedených televizních autorů přizvala ke spolupráci i nováčky. Například komedii Drámo od A. P. Čechova s Josefem Abrhámem v hlavní roli režíroval Roman Vávra, autor pohádkového filmu Čert ví proč. "Text mě zaujal, a tak jsem ani neprotestoval, že to bude natáčené v klasických studiích s klasickými kulisovými scenériemi. Televizní inscenaci jsem dělal poprvé v životě, a když mi slíbili účast tak skvělí herci, jako je pan Abrhám, Nárožný nebo z mladších Tomáš Masopust, přijal jsem to jako výzvu," řekl.

Tři z deseti komedií napsali současní čeští autoři (Jiří Just a Olga Dabrowská) a ve dvou případech se režiséry stali dokonce herci. Milan Lasica se ujal textu J. Klapky Jeroma Duch modrého pokoje a čerstvý držitel televizní ceny TýTý Viktor Preiss režíroval Léčbu neklidem, jejíž scénář napsal podle povídky japonského spisovatele Munro-Sakiho.

Žádný z dalších herců, kteří se v cyklu objeví, se prý však do režie zatím pustit nechce. Josef Abrhám se zdráhá, i když si myslí, že by po tolika letech dokázal hercům už také poradit: "Kolikrát jsem už při natáčení uvažoval, o čem ta režie je a jak by se to dalo všechno řešit, ale také vím, že to není lehké. A tak zatím pořád říkám: Ne!"

Richard Medek doufá, že ČT bude v cyklu pokračovat, a dokázal by si dokonce představit i podobně laděný seriál.

Související témata:

Výběr článků

Načítám