Hlavní obsah

Mácal je pro filharmonii velkým příslibem

Novinky, Vladimír Říha, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva říjnové programy koncertů České filharmonie měly obzvláštní přitažlivost - poprvé se v Praze s orchestrem jako nový šéfdirigent představil Zdeněk Mácal. Uvedl skladatele blízké svému srdci, českou hudbu zastupovali Vítězslav Novák a Otmar Mácha, světovou Beethoven, Mahler a Prokofjev.

Foto: Robert Rohál

Zpěvačka Helena Vondráčková.

Článek

Po obou koncertech lze říct, že ČF je v nejlepších rukou - už dlouho jsme ji neslyšeli hrát tak pozorně, vyrovnaně a především inspirovaně. Dirigentova zkušená ruka se již projevila: orchestr šlape jako hodinky a na muzikantech je vidět, že je těší hrát pod Mácalem, jehož gesta prozrazují zkušenost práce s americkými orchestry s jistou, ale přijatelnou mírou divadelnosti.

Prokofjevův druhý klavírní koncert g moll byl asi největší událostí obou vystoupení. Poprvé se v Praze uvedl gruzínský klavírista žijící v USA Alexander Toradze - jeho technika spojená s výrazovou perfekcí vyvolává úžas. Doprovod orchestru byl ideální.

Mácalovi se jeho pražská inaugurace povedla a ČF v něm konečně snad získala šéfdirigenta v nejlepších tradicích Talicha, Ančerla a Neumanna.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsem divoch, říká nový šéfdirigent Mácal

"Pokud můžete, nepište o mně že jsem Čechoameričan, ale šéfdirigent České filharmonie," vyzval novináře při středeční tiskovce v Rudolfinu Zdeněk Mácal, který...

Dirigent Mácal: Tvrdá práce i radost

Tvrdou práci v příjemné atmosféře a především tvůrčí zaujetí očekává od České filharmonie její nový šéfdirigent Zdeněk Mácal, který se v pátek 1. srpna...

Česká filharmonie zahájila 108. sezónu

V neděli 7. září zahájila Česká filharmonie 108. sezónou v historii orchestru tradičním dvořákovským koncertem v Rudolfinu. Dirigoval ji Jiří Kout a za klavír...

Výběr článků

Načítám