Hlavní obsah

Jsem divoch, říká nový šéfdirigent Mácal

Novinky, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Pokud můžete, nepište o mně že jsem Čechoameričan, ale šéfdirigent České filharmonie," vyzval novináře při středeční tiskovce v Rudolfinu Zdeněk Mácal, který zároveň přítomné seznámil se svými plány příštích tří sezón, na které byl angažován po odcházejícím Vladimiru Ashkenazym.

Foto: Marek Velebný
Článek

"Dokonce se už snažím potlačit svůj moravský akcent, abych mohl být považován za opravdového Čecha," dodal pětašedesátiletý dirigent, který většinu svého produktivního života prožil ve Spojených státech amerických. Brněnský rodák se v 70. letech zviditelnil vítězstvím v mezinárodních dirigentských soutěžích v Besanconu a New Yorku a zároveň řízením již i České filharmonie, se kterou absolvoval několik zahraničních zájezdů.

Po osmašedesátém roce odešel do emigrace. Stal se postupně šéfdirigentem u těles v Německu, Austrálii a především v USA, kde jsou nejpodstatnější jeho dlouholetá šéfování symfonikům v Milwaukee a naposledy v New Jersey, kde skončil teprve vloni.

Záměry

Zdeněk Mácal bude klást důraz vedle světového repertoáru a díla největších českých autorů i na méně hrané české skladatele jako je Novák, Suk, Fibich, Foerster a Vycpálek. Chce se věnovat i domácí soudobé hudbě jmenoval Sommera, Krejčího, Hanuše a Máchu.

Podle svých slov míní kultivovat v České filharmonii její charakteristický zvuk a práci s naším orchestrem se chce věnovat naplno. "Už odříkám většinu pozvání po světě, v mém věku mne to prostě přestalo bavit. Zeměkouli jsem objel již tolikrát, že teď je mým úkolem číslo jedna právě Česká filharmonie."

Budoucnost neznámá

Na otázku, zda tady vydrží třeba i déle než tři roky, zatím nedokáže odpovědět. "Teprve v průběhu těch tří let se ukáže, jestli je moje láska s ČF vzájemná, opravdová nebo dočasná, to teď nemohu věštit. Mám obrovskou touhu tady něco dokázat, množství nápadů znáte mě, jaký jsem divoch a budu šťastný, když se splní jen polovina toho, co mám v plánu. Za těch čtyřicet let, co diriguji, se mi skoro všude povedlo své sny naplnit, tak snad i tady..."

"Od Zdeňka Mácala v čele filharmoniků očekáváme především uměleckou práci," poznamenal generální ředitel ČF Václav Riedlbauch. "Pan dirigent byl celý život jako hudební ředitel orchestrů zvyklý věnovat se vedle umělecké práce v nemenším měřítku i té organizační. Nezříká se jí ani zde, ale mohu mu slíbit, že se svými kolegy uděláme maximum, aby se mohl co nejvíc soustředit na kumšt."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám