Hlavní obsah

Lustigův vlak míří s divadlem do Osvětimi

Právo, František Cinger

Další z představení Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou Arnošta Lustiga, kterou v režii Petra Kracíka nastudovali herci ochotní podstoupit letní cestu po nádražích, se odehrálo 21.8. v půl deváté večer na nádraží Praha-Bubny.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Chalupa před autentickým vlakem, v němž odjížděli vězňové do koncentračních táborů.

Článek

V rámci této akce tu budou hrát i ve středu 22.8., pak směřují do Polska, v Osvětimi pak na nádraží zakončí v sobotu 25. srpna.

„Mám dobrý pocit,“ řekl Právu ředitel Festivalu Devět bran Pavel Chalupa. „Když jsem přišel na nádraží 13. července, stály tu jen tři vagóny, a dneska už vím, že našich sto padesát židlí pro diváky nikdy nestačilo, přicházelo jich každý večer až tři sta padesát,“ dodal.

Spoluautor hudebního doprovodu Josef Gušlbauer sdělil, že autenticita nádraží je úchvatná. „Navíc si zde sedli lidé, kteří tu hrají, vznikl bezvadný kolektiv. Mám z toho velkou radost, samozřejmě i z hudby, na které jsem se podílel,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Původní záměr putování po českých nádražích a směřující ve výročním roce konference nacistů ve Wannsee do Berlína se nezdařil. Deutsche Bahn neumožnily výjimku, aby starší vagóny, jimiž byli Židé vozeni do Terezína, mohly parkovat na jejich nádražích. Polské dráhy mají větší porozumění, a proto se ve čtvrtek odjíždí do míst, kde nacisté postavili nejkrutější vyhlazovací tábory během 2. světové války.

A na co se mohou návštěvníci akcí Festivalu Devět bran ještě těšit? V říjnu se v Kolíně znovu představí divadelní Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou a uskuteční se další akce ke španělské židovské kultuře, která je hlavním tématem letošního ročníku festivalu.

Reklama

Související témata:

Související články

S Filipem a se smíchem proti blbosti

Kdo všechno se pokusil přeložit Jak je důležité míti Filipa, poslední šprýmovný kousek nešťastného Brita, dandyho Oscara Wilda, uvedený na jeviště poprvé...

Výběr článků

Načítám