Hlavní obsah

Lustig: Miller byl přítel čs. kultury

Právo, cg
PRAHA

Ve čtvrtek večer ve věku 89 let zemřel americký spisovatel a dramatik Arthur Miller. "Arthur Miller byl jeden z nejupřímnějších amerických přátel Československa od roku 1945," řekl Právu o světoznámem dramatikovi český spisovatel Arnošt Lustig.

Foto: PČR

Fotografie pietního místa na hřbitově v Tisové před krádeží.

Článek

"Přijížděl do Prahy na premiéry svých her, především Pohled z mostu nebo Smrt obchodního cestujícího. Po roce 1968 nevynechal ani jednu důležitou schůzi v New Yorku svolanou na obranu české kultury," uvedl Lustig.

"Byl to geniální, upřímný a inspirující přítel českých umělců. Vzpomínám, jak nás v roce 1990 v New Yorku pozval s Josefem Škovoreckým a Pavlem Kohoutem na pivo a trval na tom, že ho platí, v čemž jsme mu nebránili. Miller se dožil vysokého věku, ale na člověka jeho kalibru to byl krátký čas. Zanechal po sobě výrazné svědectví o nesrovnalostech naší doby. Je-li možné prorokovat o něčím díle, že je nesmrtelné, je to dílo Arthura Millera," dodal Lustig.

Před jedenácti lety navštívil Miller Prahu, když spolu s dramatikem a spisovatelem Tomem Stoppardem a Günterem Grassem přijel na Světový kongres PEN klubu. Byl pozván i v roce 2001 na pražský Festival spisovatelů, ale kvůli nemoci se omluvil.

Reklama

Související články

Zemřel legendární spisovatel Arthur Miller

Spisovatel a dramatik Arthur Miller zemřel ve věku 89 let po selhání srdce. Nositel Pulitzerovy ceny zesnul ve čtvrtek večer. Smutnou zprávu oznámila deníku...

Výběr článků

Načítám