Hlavní obsah

Lubomír Brabec: Cestování po světě už mě přestalo bavit

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarista Lubomír Brabec vydal své nejznámější nahrávky. "S cestováním jsem již skončil. Přece jenom věk se hlásí. Štafetu po mně přebírá dcera Alžběta, která je velká sportovkyně a cestovatelka. Já se věnuji již jen plachetnicím a koním, proto byl také křest alba v hřebčíně u Benešova," řekl v rozhovoru pro Právo Brabec.

Foto: Archiv, Právo

Lubomír Brabec oslavil své 58. narozeniny albem s kolekcí svých nejlepších nahrávek.

Článek

Jak vzniklo vaše nové album Guitar Concerto Collection?

Domluvili jsme se před časem, že znovu vydáme věci, které jsem u Supraphonu nahrával v posledních dvaceti letech. Před dvěma lety vyšla kolekce nejlepších sólových věcí, nyní došlo na koncerty s orchestrem. Vybral jsem Vivaldiho koncert D dur, Händelův B dur, Weissův d moll a nemohl chybět asi největší kytarový hit 20. století, Rodrigovo Concierto de Aranjuez.

Setkal jste se někdy s Joaquinem Rodrigem, nejslavnějším kytarovým autorem minulého století?

Jednou ve Španělsku na turné, ale už byl velice starý, navíc slepý, takže to bylo jen krátké setkání. Mluvil jsem i s jeho dcerou, která byla v Praze na návštěvě. Rodrigo, i když se dožil vysokého věku, vůbec necestoval.

Chystáte i nějaké koncerty k vydání alba?

Jeden jsem měl již 21. května v hřebčíně Pecínov, kde se CD křtilo. V červnu připravuji na čtyřiadvacátého gala koncert na hradě Rabí jako benefiční akci ve prospěch realizace sochy Jana Nepomuckého v Čepicích.

Proč zrovna na Rabí?

Je to poblíž Čepic, kde nyní bydlím, což je asi 140 km jižně od Prahy. A právě tam chci na mostě přes Otavu instalovat sochu Jana Nepomuckého, kterou jsem nechal pořídit u sklářské výtvarnice Vladimíry Tesařové. Jan Nepomucký je totiž i vodáckým patronem a Otavu sjíždějí stovky vodáků, mezi které patřím.

A co vaše oblíbené cestování v extrémních podmínkách? Nechystáte se hrát zase někde v Antarktidě?

Ne, s tím jsem již skončil. Přece jenom věk se hlásí. Štafetu po mně přebírá dcera Alžběta, která je velká sportovkyně a cestovatelka. Působí v současnosti ve Slovinsku a dělá tam průvodkyni po horách. Já se věnuji již jen plachetnicím a koním, proto byl také křest alba v hřebčíně u Benešova.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová CD - Lady Gaga, Čechomor i Traband

Z vycházejících hudebních nahrávek tohoto týdne převažují domácí jména nad zahraničními - Čechomor, Traband nebo Ecstasy Of Saint Theresa. Ve výčtu jsme...

Výběr článků

Načítám