Hlavní obsah

Lou Reed podněcuje Václava Havla k napsání nové hry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Václav Havel a legendární americký kytarista Lou Reed se v pondělí večer objeví na pódiu pražského Švandova divadla v rámci série besed nazvaných Scénické rozhovory, které vede ředitel scény a moderátor David Hrbek. Dopoledne se oba zúčastnili tiskové konference, kde mimo jiné zavzpomínali na první setkání.

Foto: Stanislava Dvořáková

Prodejní výstava s bohatou inspirací a nabídkou dárků pod vánoční stromeček.

Článek

"Osobně se známe patnáct let, ale znal jsem Reeda dávno předtím, než přijel. Je to skvělý muzikant a výborný člověk," řekl na úvod Havel.

"Přijel jsem do Prahy na konci neuvěřitelného snu. Byla to ohromující noc, během níž jsem potkal Václava Havla i další disidenty," uvedl bývalý člen Velvet Underground a dodal: "O Havlovi jsem přirozeně věděl už od osmdesátých let, byl to známý dramatik. A byl to můj hrdina, skutečný hrdina, jakých svět potřebuje více."

Havel s Reedem v neděli navštívili charitativní Koncert pro Asii v pražské Lucerně. "Při jedné návštěvě New Yorku mě Reed vzal do jazzového klubu. Bylo to naprosto neočekávané, tak jsem mu to chtěl oplatit."

Místo politiky hudba a kultura

K proměnám společnosti se Reed nevyjadřoval: "V politických analýzách nejsem tak silný, lépe mi jsme hovořit o hudbě a kultuře." O politicích se však rozhovořil. Stál si za veršem "politici vydávají divné zvuky" z písně Heroin z poloviny 60. let. "Ano stále s tím souhlasím a myslím, že dneska to platí více než dříve. O Gergi Bushovi mladším nemohu říci jedinou dobrou věc. Místo aby lidi v USA spojoval, tak je staví proti sobě a zhoršuje i situaci ve světě."

Václav Havel americkou politiku nekomentoval: "Dám přednost mlčení. Nemyslím si, že politika je nevyhnutelně svázána se lží. Ale stává se, že člověk nemůže říci vše nebo se vyjadřuje opatrněji." 

Došlo i na otázku další Havlovy tvorby: "Napsal jsem toho dost a nejsem povinován nic napsal, ale chtěl bych," řekl bývalý prezident. "Měl by napsat hru o svých zkušenostech," řekl Lou Reed. "Už jsme mu říkal, že bych mu k ní udělal hudbu." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám