Hlavní obsah

Loni se v Česku prodaly obrazy za 645 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce se na aukcích v České republice prodala umělecká díla za 645 miliónů korun. Je to sice o něco méně než v roce 2010 a 2009, ale výsledek je přesto zajímavý.

Článek

K novým rekordům pražského trhu s uměním patří, že loni za jedno odpoledne na Aukčním dni Galerie Kodl a Vltavín v neděli 27. listopadu sběratelé nakoupili obrazy za 96 miliónů korun.

Údaje přináší ročenka, kterou vydává internetový portál Art a pečlivě ji připravuje historik umění Jan Skřivánek s kolektivem spolupracovníků.

Foto: Repro aukční katalog

Kubistické Zátiší s dýmkou od Emila Filly se prodalo za 14,4 miliónu korun a stalo se nejdražším obrazem roku 2011.

Pokud byste si spořili každý měsíc celou průměrnou mzdu v ČR, trvalo by 51 let, než byste si mohli koupit kubistické Zátiší s dýmkou od Emila Filly, které je v Česku na aukčním trhu s částkou 14,4 miliónu korun nejdražším obrazem roku 2011.

Spokojeni byli loni všichni majitelé děl klasiků české moderny. Za více než jeden milión se prodalo jedenáct obrazů Emila Filly, devět Václava Špály, osm Jana Zrzavého a šest Josefa Čapka. Obraz Václava Boštíka se s cenou 5,3 miliónu korun loni stal nejdražším dílem českého poválečného umění prodaným v aukci.

Zájem je u nás dokonce i o čínské umění

O bohaté kupce v Česku bojují dvě desítky firem a loni přibyly další. Zájem je u nás dokonce i o čínské umění. Galerie Arcimboldo vydražila svitek z roku 1952 od malíře Čchi Paj-š’e za 8 miliónů korun.

K zajímavostem loňského roku patří i dražba komiksů Káji Saudka, která vynesla 4 milióny korun.

Kolotoč aukcí se na jaře v Praze znovu roztočí a nejočekávanější dražbu připravuje Adolf Loos Apartment and Gallery, která nabídne Kupkův obraz Tvar modré, rané abstraktní plátno ze sbírky Jindřicha Waldese s vyvolávací cenou 45 miliónů korun.

Nejdražší obrazy za rok 2011
1.Emil Filla: Zátiší s dýmkou14,4 mil. Kč
2.Jindřich Štyrský: Černý pierot12,5 mil. Kč
3.Emil Filla: Utěšitel12,2 mil. Kč
4.Toyen: Geometrická kompozice12 mil. Kč
5.Čchi Paj-š': Kachny pod rákosem8 mil. Kč
6.Toyen: Brázda v zrcadle7,7 mil. Kč
7.Jakub Schikaneder: Staropražské nokturno7 mil. Kč
8.Josef Čapek: Prodavačka výšivek7 mil. Kč
9.Jindřich Štyrský: Kominík a sněhulák6,7 mil. Kč
10.Jan Zrzavý: Hoře5,9 mil. Kč
(Všechny ceny v miliónech korun jsou uváděny včetně aukční provize)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám