Hlavní obsah

Liternetur@: Šidítka, simíci a vysokoškoláci

Novinky, Jakub Šofar, Salon

S lehkým časovým odstupem je možno konstatovat, že jediným zajímavým momentem z nedávného volebního klání byl sympatický test kreslíře Štěpána Mareše, který si nechal vyrobit billboard s fotografií bin Ládina a s populárním textem Myslím to upřímně.

Foto: Lucie Kolková
Článek

Zatímco toto nicneříkající verbální šidítko (slibem nikdy neurazíte, a politickým už vůbec ne) ve spojení s podobenkami domácích bohatýrů nechalo všechny úplně v klidu (viz výsledky voleb), jakmile se propojilo s cizinou, a ještě ke všemu s nejhledanějším teroristou, tak bylo zle (sudí ihned přerušili hru kvůli zakázanému uvolňování). Možná proto, že bin Ládin to všechno asi přece jen myslí upřímněji.

Všem, kterým začíná vrtat v hlavě, zda je současný způsob volení ten nejobjektivnější a nejspravedlivější, doporučuji k přečtení úvahu Thoma Brookse z univerzity v Sheffieldu, která byla otištěna v letošním 4. čísle Filosofického časopisu.

Nabízí zde pěkně heretické názory: Všichni sice mají právo volby, ale ve stále složitější době se zmenšuje počet těch, kteří jsou schopni volit zodpovědně. To je samozřejmě pro někoho velice výhodné. Když jsme u toho, tak co to vlastně je ta zodpovědnost? Brooks odvážně tvrdí: Veřejné blaho je narušeno, jestliže se volební právo rozšíří i na osoby, které mají obecně malé politické znalosti. Snad ho za to žádní sudí neodloží na trestnou lavičku - filosof by měl z povahy svého řemesla pochybovat (to ostatní zvládnou ideologové).

Simík - virtuální alter ego

Ono by se taky klidně mohlo stát, že za pár let bude mít každý z nás svého simíka (ne simulanta, ale virtuální simulátor, virtuální alter ego), který bude za nás všechno vyřizovat (včetně voleb). Před volbami projde každý simík scanerem, který určí podle dohodnutých znaků (samozřejmě přísně vědecky) simíkovy politické preference. My si budeme zatím moci užívat naši všestrannou rozvinutost a do voleb se neplést. A to bude jistě príma.

Od šidítek a simíků zase zpět k něčemu smysluplnějšímu. Konečně se pomalu ledy pohnuly (ale není to z důvodu globálního oteplování) a začíná se objevovat vysokoškolský tisk vydávaný mimo centrum. K Babylonu a AGOŘE (www.agora-noviny.cz) přibyly českobudějovické studentské "nekritické noviny" Ve dne měsíčník (v pdf na stránkách www.mesicvedne.cz , v č. 3 zde byl publikován text 3000 slov, který by neměl jen tak propadnout do nebytí), na Fakultě informatiky brněnské Masarykovy univerzity začal vycházet měsíčník IM6.

Na jeho obsahu se podílejí nejen studenti, ale i výtvarníci (časopis prý bude nejen studentský). Tištěná podoba IM6 vychází v nákladu 1000 kusů; první číslo si můžete prohlédnout ve formátu pdf na uvedené adrese.

V závěru Úvodníku šéfredaktor Palo Fabuš píše: Ve světě, kde už ani slova jako "nový" či "alternativní" nemají ten svěží a lákavý nádech jako kdysi, kde se musíme vracet k původním smyslům věcí, abychom pochopili, jak se změnily, můžeme říct jedno: Vnímejme!

Vnímejme. Ale proč musí vnímat pořád ti samí?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám