Hlavní obsah

Liternetur: Obrana sofistikovanosti

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V základním magickém díle Elifase Léviho Dogma a rituál vysoké magie je často reprodukované vyobrazení odvěkého zápasu mezi Dobrem a Zlem (světlý stařec s papežskou tiarou s křížem a tmavý stařec s ozdobou starých mágů na hlavě). Kromě nápisů Co je výše (Quod superius) a Co je níže (Quod inferius) jsou tu i nápisy Veliký Bůh a malý jeho odpůrce neboli macroprosopos a microprosopos. Slovo microprosopos se až nebezpečně podobá slovu mikroprocesor.

Článek

O slově sofistikovaný jsem už taky psal a vím, že se s tím nedá nic dělat. Že je to trend. A stavět se proti trendům je jako zastavovat pásová vojenská vozidla skokem před ně. Slova se stala polotovary, z nichž sestrojujeme věty. Namontujeme je tam, kde se nám to hodí a líbí, a když věta neprotestuje (a ona neprotestuje), tak si myslíme, že jsme udělali dobře. Ale mám jeden nedávný čtenářský výpisek, kde z použití slova sofistikovaný nemám návaly: Kdybychom měli dostatečně sofistikovaný software a hardware, nebylo by funkčního rozdílu mezi znalcem vín a strojem (Pavel Taněv: Mysl jako kouzelník, Reflex 51–52/2007).

A teď už zážitky, ze kterých se začínám osýpat a zelenat (na konci už budu vypadat jako okurka osazená stovkami kaprlat): Také dost vyčníváte kvalitou textů. Zaujala mě třeba Leaden Bible (Olověná Bible)… Možná je trochu sofistikovanější… (rozhovor se skupinou Taliesyn, autor Daniel Prokop, Rock & Pop 12/2007). Nebo: Vystudoval ekonomii na prestižní Sussex University, patří k sofistikované, vyšší společenské třídě. A o několik odstavců zbytečné opakování toho samého: Xhosané, kterých je v JAR pět miliónů, jsou liberálnější, kulturnější a sofistikovanější. (Veronika Bednářová: Jižní Africe hrozí kriminálník, Reflex 51–52/2007).

To si hned bujně představuji, že kmen Xhosa má v hlavě více čipů než kmen Zulu. A dodávám, že tohle dvojčíslo Reflexu si sofistikovanosti vybralo vrchovatě. Proto ještě jednou Reflex, tentokrát kaprle ze všech kaprlat nejkaprlovatější: Rovněž autobiografická, rovněž politicky angažovaná, ale o poznání sofistikovanější a méně působivá než…. (Kateřina Kadlecová: Volný styl, 3/2008). Zrovna o knize Franka Westermana El Negro je možno říci všechno možné, jen ne to, že je sofistikovaná. Anebo už to slovo přešlo do dalšího levelu a nabralo na sebe nové významy, aby se stalo pro český jazyk ještě významnější?

Co ještě zbývá sofistikovat? Možná Pána Boha a sofistiku. Až bude nějaká sofistika sofistikovanější a některá nejsofisti -kovanější, tak Nejvyšší dá sofistikovaný povel k přepisu Evangelia sv. Jana: Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to slovo bylo Bůh a bylo sofistikované. * things.magick.cz/via/ener gie/0600/index.php3

Co ještě zbývá sofistikovat? Možná Pána Boha a sofistiku. Až bude nějaká sofistika sofistikovanější a některá nejsofisti -kovanější, tak Nejvyšší dá sofistikovaný povel k přepisu Evangelia sv. Jana: Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to slovo bylo Bůh a bylo sofistikované. * things.magick.cz/via/ener gie/0600/index.php3 Zde je vyobrazení se slovem microprosopos.

Kontakt: sofar@atlas.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám