Hlavní obsah

Liternetur@: Nepropadejte panice!

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem se v létě roku 1988 poprvé dostal na Západ, strávil jsem těch pár úžasných dnů v malém bytě ve Vídni blízko letiště zavalen knihami, které se nedaly v českých knihkupectvích sehnat, i kdybych ve frontách knižních čtvrtků stál připraven už od kuropění.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Každé ráno jsem měl dovoleno jít přátelům vybrat poštovní schránku a každé ráno jsem nemohl pochopit, proč vyhazují kila krásných barevných prospektů, reklam a nabídek hned do tašky určené na papírový odpad. Pro mnohé z nás v ČSSR byl každý exemplář katalogu Quelle nebo Neckermann zásadní a vypovídající zprávou o určitých parametrech jiného světa; můj otec, cenař velkého strojírenského podniku, si z těchto katalogů uměl spočítat pomocí porovnání spotřebních košů reálnou paritu mezi korunou a markou.

Dnes, 16 let poté, máme u schránek ve vchodě našeho domu připravenou bednu, do které barevné prospekty, reklamy a nabídky ihned přesouváme. Dokonce, ať si lámu hlavu sebevíc, neznám ve svém okolí nikoho, kdo by si ty barevné obrázky prohlížel. Pardon, oprava. Znám! Jedna kolegyně si občas udělá hezký večer s červeným vínem a reklamou. Nadšeně si prohlíží všechny ty nabídky, šťastná z toho, kolik věcí nepotřebuje.

Rád se ujímám, pokud to jde, nevolené funkce vyprazdňovače bedny plné krásných barevných prospektů, reklam a nabídek. Baví mě být likvidátorem výsledků té zcela nesmyslné obchodní strategie - i když každý manažer by mě jistě z mého bludu neomylně suverénně vyvedl a dokázal mi, že já a lidé, které znám, jsou statisticky zanedbatelnou menšinou.

Otevřu vždy poklop kontejneru na papír, nakloním bednu do mírného úhlu a nechávám pomalu téct papírový proud. Připadám si jako socha ženy se džbánem s prýštící vodou na kašnách. Je to sice jen individuální očista a krátkodobá - zítra zase budou schránky plné krásných barevných prospektů, reklam a nabídek -, ale díky ní alespoň nepropadám panice.

Nepropadat panice! To je možná jedno z nejdůležitějších přikázání současnosti. Citliví lidé stále více dekódují různé jevy, situace a události, mnohdy náhodné, nedůležité a redundantní, jako důkaz o blížícím se Konci Všeho. A chovají se podle toho.

Nejen pro ně je na serveru Eldar k přečtení kompletní text kultovního románu Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. Protože až se někdy během slunečného dne setmí a ze všech rozhlasových a televizních stanic se ozve galaktické vysílání a nějaký optimistický hlas nám všem oznámí, že je třeba vybudovat novou expresní dálnici, která zrovna náhodou má vést naší sluneční soustavou, a že Země je bohužel jednou z těch planet, které jsou určené k demolici (to hlášení bude znít takto: Celá akce bude trvat necelé dvě pozemské minuty. Děkuji vám. Ale NEPROPADEJTE PANICE!), tak nesmíte propadnout panice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám