Hlavní obsah

Liternetur@: Kdybych byl měšťákem

Novinky, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miloval jsem hry na měšťáka - tedy nebýt jím. Dneska s chutí přiznávám, že to má něco do sebe a že jsou oblasti, kde si ve svém měšťáctví přímo lebedím. Třeba v punktu architektura a urbanismus vůbec. Sleduji potměšile fotografie vítězných domů v každoročních architektparádách.

Článek

Podnikatelské baroko je sice poněkud dekadentní dotažení Ladových kreseb, ale beton, dřevo a ocel hranatých superstaveb současnosti jsou zase levobočky Corbusierovy zlomyslnosti, který purismus a brutalismus tak doslova nikdy nemyslel, a důsledkem skoro až erotického vztahu některých z nás ke kostičkám LEGO.

Doma jako v kanceláři

Proč si lidé stavějí domy jako atria v Raiffeisenbance nebo jednací místnosti bohatých advokátních kanceláří, mi bylo dlouho tajemstvím (teď mi nejde ani tak o vnějšek, jako o interiér).

Až jsem se seznámil s architektem-pachatelem. Dlouho jsem se ho neodvažoval na to zeptat, připadal jsem si jako osel, ale on se naopak bavil. Ty domy si stavějí tři typy lidí. Zaprvé workoholici, kteří chtějí, aby to u nich doma vypadalo jako v kanceláři. Zadruhé lidi, které domácí život moc nebaví, tak to je taková pojistka, aby je to netáhlo domů. No a všichni to samozřejmě dělají kvůli prestiži.

Protože mně tam ještě něco chybělo, ptám se: A co ti zatřetí? A odpovědět byste zvládli i vy! Vždyť jsem to říkal, kvůli prestiži.

Třeba můj dům patřil kdysi k nejfotografovanějším, ale doma mám na Vinohradech, nad Grébovkou, v takových těch krásných měšťanských domech.

Nuda, nuda, nuda

Bingo! Podobně jsem si rád užil měšťáctví na výstavě fotografa Helmuta Newtona na Pražském hradě. Mnohé snímky mají v názvu slovo "nude", tedy "nahý" nebo "akt" - domestic n., panoramatic n., big n. Ale já to překládám makarónsky jako domácí nuda, celková nuda a velká nuda. Velká móda, ale ani erotika, ani napětí, ani přesahy, možná jenom napětí z erotiky přesahujících - šeků.

Výstava se měla spíš jmenovat Z bobří hráze, tím by se tam vecpala aspoň trocha humoru. Přiznávám se dobrovolně, že jsem dostal volňáska, tak jsem se moc Newtonovým kráskám na zuby nedíval.

Nejzajímavější na tom celém bylo, že naprostá většina návštěvníků byly ženy. Architekturu i Newtona oceňuji větou ze hry Michela de Ghelderoda Slečna Jairová: Mrtví jsou ti, co se nesmějí, když je lechtáme. l sopel.freemusic.cz Občanské sdružení, které obhospodařuje různé "undergroundové" aktivity, poskytlo na svých stránkách prostor (položka Poezie) několika básníkům.

Stavíš se na poslední kávu / bereš si košík / a odcházíš na trh / pro trochu zeleniny / A mezi vlasy se ti proplétají / udýchaní činovníci / stavebních spořitelen / a čisticích prostředků

(Jiří Jelen Jelínek, Multi-multi-level-marketing).

Bigbíťáci přece byli vždycky rytíři královny Poezie!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám