Hlavní obsah

Liternetur@: Je fimfárum sofistikované?

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1969 pořádali v Roztokách u Prahy skautskou výstavu, na kterou jezdily oddíly z celé republiky; i z našeho žďárského přístavu vodních skautů se na ni vypravily dva autobusy.

Článek

Já jsem byl tak zapáleným vodním skautem (už tehdy měla jedna moje část smysl pro absurditu), že bratr Svojsík, zakladatel českého skautingu, pravidelně obsazoval nejvyšší příčky mé personální hitparády. Přesto tam realita uštědřila drtivou ránu základům chrámu mého čistého chlapectví. Stalo se to úplně jednoduše -došlo k přátelskému oťukávání s pražskými oddíly a já jsem nevěřícně naslouchal názvům jejich družin. Zatímco my jsme byli Kormoráni, Ledňáčci a Rackové, oni se jmenovali Mikrobi, Pavouci či Ropuchy. Což mně připadalo jako svatokrádež. A přitom šlo jen o pojmenování, o slova, o jednu z mnohých verzí klasického sporu o charakter universálií.

Od té doby jsem vyspěl, snažím se být ke slovům tolerantní - a čekám, že i slova budou na oplátku tolerantní ke mně. Přes to všechno jsem někdy uvržen do pohádkové role onoho kováře z vesnice Nejdedále, kterému Jan Werich připsal úkol najít ve slovníku, co je to fimfárum. Kovář našel slova flagelant i flažolet, fimfárum chybělo. To já zase marně hledám, co znamená slovo sofistikovaný, -á, -é, -í. V pražském zadarmodeníku Metro 12. 4. napsali: Nejnovější film Woodyho Allena Melinda a Melinda začíná při večeři čtyř sofistikovaných Newyorčanů... Jiný příklad: Jiří X. Doležal napsal zase v článku o exponátech v pražském muzeu "sexuálních strojů" o jednom předmětu, že ...byl před sto padesáti lety součástí vybavení sofistikovanějšího nevěstince. V médiích se to hemží sofistikovanými materiály, sofistikovanou romancí, sofistikovanými investory, sofistikovaným designem, sofistikovanou taktikou, sofistikovaným sloganem. O knize Elegantní vesmír jsem se dočetl, že je literárně sofistikovaná, a o Timothym Learym, že začínal jako sofistikovaný akademik (to měl napsat Allen Ginsberg). Navíc jsem ještě připitoměle zmatený z toho, že slovo sofistika, které naše slovníky znají, označuje záměrné používání nesprávných argumentů. V tomto případě bych se přece jen raději vrátil do doby před konfrontací ledňáčka s ropuchou. Pokud to ovšem není příliš sofistikované tvrzení.

Když u nás zaklepou deprese, každý by měl mít v zásobě prověřený způsob samoléčby. Funguje na to třeba červená knihovna. I u mě. Mám ve druhé řadě knihovny schovanou Sextánku Viléma Neubauera - a je používáním už skoro rozpadlá. Chápete jistě, že k této literatuře mám vztah kladný. Proto jsem s potěchou objevoval vše, co nabízí stránka Janin Harlequin. Autorka zpracovává produkci známého nakladatelství (kromě čtenářek jsou další cílovou skupinou i sběratelky), pro vyhledávání fungují seznamy podle autorek, edic, měsíců vydání a názvů. Pak se už jen stačí začíst do anotací: Těhotná Teresa rozhodně nepočítala, že se někdy setká s člověkem, který bude tvrdit, že je dárcem spermatu ze spermabanky. A ten -navíc ještě hrozně přitažlivý muž -chce prý být starostlivým otcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám