Hlavní obsah

Liternetur@: Iracionalita je špatná jenom trošičku

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávil jsem teď několik dní na chalupě v obci Vlčí Hora u Rumburka. Přímo za plotem stoupá cesta na rozhlednu, umístěnou na kopci vulkanického původu, na Vlčí hoře (580,6 m n. m.). Sloupcovitý čedič obsahuje magnetovec, který je schopen odchýlit střelku kompasu až o 40 stupňů.

Článek

Jeden večer jsem opovrhl praskotem hořících polen v krbu, zalezl do postele a vnikl do knihy, jejíž popularita vhání slzy do očí všem autorům, kteří ji nenapsali. Dan Brown: Šifra mistra Leonarda. Jeden kýč jsem vyměnil za druhý. Nepopírám, že byla tahle večeře chutná. "Symbologie" mně vždycky bavila. Konspirační a spiklenecké teorie jsou levnou, a přitom efektní stravou pro hladovce toužící po rychlém poznání.

V umně sestrojeném textu je navíc vrchovatě těch správných ingrediencí: americký vědec, francouzská policistka, historické postavy (Isaac Newton, Victor Hugo, Leonardo da Vinci), zlatý řez a Fibonacciho posloupnost, templáři, Opus Dei, mužský a ženský princip, hledání grálu. Asi do poloviny knihy jsem si nezodpovědně myslel, že jde o chytrý, feministický atentát na jádro maskulinity (Maří Magdaléna jako Kristova manželka a jejich dodnes žijící potomci), ale pak autorovi došla imaginace a skončilo to zednářským opracováváním vlastního kvádru. Klasické alibistické objevování sebe ve vesmíru.

Všechny verze sociálního inženýrství (je jich víc, než si myslíme) se vždycky při prosazování lepšího a harmonického života lidí zabalovaly do praporů humanismu, ale člověk byl v tom humanizačním tumlu okraden o smysl pro nesmyslné, o všechny temnější strany svého já, o možnost odchýlení magnetické střelky. A teď se nám to vrací. Je ale iracionalita tak špatná? Jenom trošičku!

Diskuse k článkům na českém internetu jsou většinou přehlídkou různých sociálně psychických postižení našich spoluobčanů. Projekt Knihovnice.cz, který chce být nezávislým literárním a recenzentským serverem, se touto nemocí bohudíky téměř nenakazil. Uváděné reakce na recenzi výše jmenované knihy obsahují poměrně širokou škálu názorů, jejich analýza by mohla být východiskem k nějaké obecnější debatě. Vybral jsem zástupce dvou hlavních proudů.

Proti: Povím ti, jak to bylo, aneb hypermarketové duchovno. Po přečtení knihy jsem musela zkonstatovat, že tato slátanina neskutečně uráží mou inteligenci. Půjdu si znovu přečíst Foucaultovo kyvadlo, abych si připomněla, jak má vypadat geniálně napsaný historický mystifikační thriller. Branwen (08.05.2005)

Pro: Ty si tu hraješ na rádoby nějakou intelektuálku, co? A nebo si věřící a zastáváš se stejného názoru jako ty zločinci z církve. Podle mého názoru to Brown napsal správně. Na to, jaká zvěrstva prováděla církev, spousta lidí zapomíná. Církev si tu hraje na to, že svět by měl být bez bolesti a utrpení, a přitom největší bolest způsobovala ona. Leonardo (07.06.2005)

Iracionalita je špatná jenom trošičku. Pokud však nejsme schopni identifikovat fikci a správně ji pojmenovat, pak to s námi bude špatné dost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám