Hlavní obsah

Liternetur@: Bacha na čerty!

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal jsem v této rubrice (11. července) o stránkách fanklubu Horsta Fuchse. Ozval se jeden jeho dotčený fanoušek a slušně mě požádal, abych se veřejně omluvil za použitý výraz "plešatý démon WS teleshopingu". Zastyděl jsem se.

Foto: Kočky SOS Hodonín

Z minulé umísťovací výstavy

Článek

Horst obsazuje na televizních obrazovkách daleko více minut než Bohdalová, Žilková, Gott a Petr Novotný dohromady. Častější býval pouze monoskop (pokud mladší ročníky nevědí, co to bylo, tak mají za domácí úkol si to doplnit). Tímto se tomu plešatému démonovi omlouvám!

Předpokládám, že tuto rubriku čtou především ti, kteří mají literaturu opravdu rádi. Aby nedocházelo k pocitu, že si písemnictví během prázdnin vybírá dovolenou, připomínám, že neustále probíhá několik literárních soutěží, ve kterých se kdokoliv může pokusit získat laureátský věnec z bobkového listí.

Vybral jsem aspoň dvě. Literární server Blue World s literární skupinou stejného jména vyhlásily soutěž O nejlepší sonet (uzávěrka je 31. 8.). Než začnete prohánět rýmy, zopakujte si, jakou formu sonet má, autoři ritornelů, rondelů, gazelů nebo rispetů budou nemilosrdně vyloučeni, více na www.blueworld.cz.

Druhá soutěž je složitější. Téma zní: Co se pilo v Čechách a na Moravě od vydání díla J. J. Kamela v roce 1704 do dnešních dní aneb Nápoje v českých zemích za posledních 300 let (uzávěrka 15. 9.). Kdo by chtěl psát oslavnou ódu na fernet, velkopopovického kozla nebo domácí rybízák, tomu raději napovím, že Kamel byl v Brně narozený jezuita, lékárník a botanik působící 17 let jako misionář na Filipínách; na jeho počest nazval Carl Linné jeden rostlinný rod Camellia (patří sem i čajovník čínský), více na www.caje-porcelan.cz.

Pokud soutěžit nechcete, tak si aspoň proboha čtěte. Můžete tak předejít mnohým komplikacím. Zapamatujte si, že jedna z tezí karmelitánské řehole zní: Dělejte nějakou práci, aby vás ďábel našel vždy zaměstnané! Teď v tom nehledejte s výše jmenovaným Fuchsem žádnou souvislost. I když vlastně - proč ne?

Napadla mě během těch veder taková čertovská myšlenka. Když dnes musí být každý balíček cigaret označený informací o škodlivosti kouření, co takhle připravit zákon o tom, že každá vizuální reklama musí mít v rámečku parolu: Slibem nezarmoutíš! Když už jsem použil slovo démon, ďábel a čert, tak do kvarteta schází satan.

Pod takto expresivní adresou najdete díla autora, jenž si říká SATAN HNUSNÝ. Maluje, píše básničky, povídky, úvahy i minidramata. Vzal jsem si svůj károvaný svetr v podpaží. Uvažoval jsem o životě. Jak se odvíjí z ruličky, jak hajzlpapír. Neměl však ani cenu toho papíru. Protože ten papír měl ještě jakous takous cenu. Po chvíli jsem se zvedl. Ruku jsem si strčil do kapsy a vyšel jsem si zakouřit. Nikdy jsem nekouřil. Tak jsem si vzal cigaretu, a vdechoval jsem škodlivé látky. Nic mi do toho nebylo. Moje tělo? Co s ním? Jednou tak nebo tak umře. (Život lucerny)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám