Hlavní obsah

Liternetur@: Ať vám to štěká, čuchá a kouše

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak se nám synové evropských královských rodů žení a jejich protějšky nejsou urozeného původu. Naposledy v království španělském, předtím v dánském, nizozemském a norském. Ještě před takovými sedmdesáti lety to tak jednoduché nebylo.

Foto: UTB Fakulta technologická

Jak vypadá průměrný obličej?

Článek

V nedávno vydaných Dokumentech o československé zahraniční politice 1936 je otištěno hlášení Jana Masaryka z Londýna (2. 12.), který cituje Evelyna Fitzeralda. V jeho přítomnosti měl anglický král Edward VIII. v souvislosti se zamýšleným sňatkem s dvakrát rozvedenou Američankou Mrs. Simpsonovou rozhorleně prohlásit: Dřu jako otrok a celou svoji energii věnuji národu. Můj soukromý život je mou věcí a nedám si do něho mluvit. Konečně našel jsem ženu, kterou miluji a která mi v každém směru hoví. Když jí budou chtít zabránit v tom, abych s ní žil v klidu a pokoji, ať si najdou jiného krále. Tak si našli jiného krále...

Dnes je všechno jinak. Darwin by měl radost, jak mu to pasuje do jeho kacířských teorií. Ale včerejší kacířství je dneska stará vesta. My navíc víme, že si starobylé genové struktury takovým způsobem pouze vylepšují kádrový profil - někde se totiž na prověřené kádrové profily ještě hraje; u nás už jen na prověřené televizní formáty. Ale raději změním téma.

Někdy to působí až směšně, jak rychle jsme vygumovali z našeho povědomí slovenskou kulturu. Když někdo přijede za námi (herci, zpěváci), tak to přijímáme se samozřejmostí, ale zabývat se třeba slovenskou literaturou? Copak nemáme dost práce a starostí s tou naší?

Pod jednou adresou najdete literární weblog Literaturista a internetový časopis nielen o literatúre a umení Ratlík. Jeho první, červnové číslo je sympatické využitím psí symboliky. Rozhovory se jmenují Rozšteky, čtenářská poezie je zařazena v sekci Bez náhubku a začátečnická tvorba v sekci Cvičák.

Kromě toho samozřejmě i rubriky o hudbě, výtvarném umění a hlavně próza a poezie, tedy texty Anky Gajdošové, Miloše Ferka, Lucie Eggenhofferové a Jána Martona.

První sloka jeho básně Viera začíná "nadějně": Už ani svedkovia Jehovovi / Na prázdnej tribúne / Bývalej Lokomotivy Košice / Neveria. Šéfratlík Vilo přeje čtenářům (i sobě): Časopis, ktorý, hoci ho bude svrbieť kupírovaný chvost a krátke a tenke nožky ho nie vždy poslúchnu, bude mať ten správny ňufák na dobrú literatúru, časopis, ktorý bude najlepší ňufák človeka.

Protože i mně jako čtenáři je toto přání určeno, tak je slušnost na něj odpovědět. Uvedený pozdrav jsem si kdysi opsal z jakési kynologické stránky: Psům zdar a ať vám to štěká, čuchá a kouše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám