Hlavní obsah

Liternetur@

Novinky, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je třeba být k sobě tvrdý, až nekompromisní, a odhalit sám sebe: asi mám opravdu nějakou úchylku. Už jsem tu psal, že jakmile nastoupím do jakéhokoliv prostředku MHD, tak odposlouchávám. Vždycky se neznámo díky jakým silám ocitnu v nabitém informačním prostoru a nejsem schopen odolat pokušení toho zneužít.

Foto: Martina Žáčková

Děti v maskách měly na karnevalu lyžování zdarma.

Článek

Slibuji, že již omezím svoji potřebu slyšené předávat dál, ale ještě naposledy, opravdu naposledy, to vydržte. Toto je záznam z metra, trasa A, Malostranská-Muzeum, dopoledne, začátek června.

Rozhovor dvou studentů je poučný

První řekl: Tak prej úplně končíš, jo? Druhý řekl: Fuckt jo. Měl jsem poslední termín k Řanďasovi. Na pondělí. V pátek bylo jasný, že dvě třetiny otázek nezvládnu. Tak jsem se vydal za Pekym, to je vodborník na metodologii, a povídám mu: "Peky, jde do plnejch, musíš mně pomoct." Peky se nechal pozvat na žraso, poslouchal mý kydy a pak řekl: "To de vopravdu vo život. Mhmm..., tak na Řanďasa to zkoulíme takhle. Teď se budeš dva dni učit ve skriptech jen ty petity pod čarou, takový ty kydy navíc, ty nepovinný. Buď si vytáhneš to, co umíš, nebo budeš muset zahrát etudu, že všechno znáš, ale jsi zmatkař. Musíš za každou cenu prodat to, co si načteš."

Tak jsem přečetl všechny petity a docela mě to i bavilo. V pondělí ráno jsem nastoupil k Řanďasovi a von hned: "Doufám, že jste se řádně připravil." A já nadrzo: "Věřím si." Samozřejmě jsem si vytáhl něco z těch 66 %, který jsem neuměl. Tak jsem začal žvanit a kvákat a tlačit do toho všechno z těch petitů, a Řanďas mě v pohodě poslouchal. Když jsem skončil, myslím si: Je to doma, za tři v kapse. No a Řanďas řek: "Kolego, je zcela zřejmé, že to znáte a že máte o obor i zájem. Ale vy jste strašnej zmatkař. A čistou vědu zmatkaři dělat nemohou. To by mohlo jít i o lidský životy. Vy se se svým rozhledem určitě uplatníte všude možně, a daleko lépe." Ty vole, tak já teď nevím. Mám jít dát aspoň tomu Pekymu na bendžo?

Portál Český jazyk

Ze své zkušenosti ale musím podotknout, že někdy se vabank vyplácí. l cz-language.upol.cz z internetového portálu Český jazyk mám obrovskou radost. Kamarádím se s písmenkama už dlouho, ale pořád něco nevím, pořád musím mít na stole různá kompendia a nahlížet do nich. Tady je to všechno na jednom místě s velice jednoduchým ovládáním.

Z hlavní stránky přejdete na mapu serveru, vyberete si položku Český jazyk a pak už na vás v menu čekají jednotlivé kapitoly - např. Lingvistika, Morfologie, Syntax, Terminologie. Nejvíce asi budete proklepávat Pravopis. Ten je opět členěn na několik okruhů: Spojovník, Interpunkce, Psaní velkých písmen, Psaní S a Z v předponách a předložkách, Psaní MĚ a MNĚ atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám