Hlavní obsah

Liternetur@

Novinky, Jakub Šofar

Máme křečka. - Ne, zpět. Možná máme ještě křečka. - Taky to není zcela pravda. Tak naposled: Možná, že náš křeček někde žije... Mít v bytě-kleci další klec, jak obludná to věc. Chovat hlodavce panelákovému lidu jde. A dojímat se přitom nad osudem slona Kádira a lachtana Gastona. Výmluvné! Ale všechno se jednou sečte...

Foto: Chaloupky o.p.s.

Účastnice semináře Mikrokosmos v Jihlavě

Článek

Křečka jsme pořídili dceři, aby mohla někoho kaučovat. Jenže ten náš zvířák se nepovedl, vylézal z domečku jen v době, kdy se v jeho okolí nikdo nevyskytoval (tomu se nakonec ani nedivím). Třikrát utekl, ale slyšeli jsme ho za nábytkem, šustěním vysílal zprávy o své existenci a do 48 hodin se zase nechal chytit. Vylezl na parapet, lehl si k nějaké kytce, čučel a čekal. Na začátku slavných májových dní utekl počtvrté. Ale nikde nic nezašustilo.

Druhý den po jeho nedovoleném opuštění klece jsme ztišovali rádio i televizi, šeptali jsme si jen krátké věty, a já si dal dokonce na třetí ranní hodinu dalšího dne budík, abych ho případně vyzvedl z jeho oblíbených kytek. Křeček však zmizel. Asi mu jeho pud napověděl, že už toho bylo dost, nastala situace critical mass (kritické množství, jak říkají američtí vojenští odborníci). Každá železná opona má svoje otvory. Taky by se to vyprávění mohlo nazvat haškovsky Aféra s křečkem.

Part 2 - globalizační

Věřím však, že někde v útrobách panelákových klecí jsou dutiny a v nich ostrovy zvířecí svobody. Tam žijí všechna zvířátka, která se kdy nevysvětlitelně ztratila. Možná tam mají svoje parlamenty, komisariáty, senáty, konventy a soudní dvory. Ale to jen střílím od boku. Třeba je tam jenom ta dutina. Hlavně že se do ní žádný člověk neprotáhne...

Ještě snad něco ke zvířatům. Jsem sice z malého města utopeného skoro ze všech stran v moři lesů, ale bydlím v Praze a tolik živých tvorů jako v Čimickém a Ďáblickém háji jsem nikdy ve volné přírodě na vlastní oči neviděl. Kunu, lišku, jezevce, veverku, datla, sovu, zpěvných ptáků nepočítaně. Buď jsem díky Praze daleko vnímavější, nebo venkovská zvěř kopíruje ekonomický exodus lidí do metropole. Svět začíná fakt být děsně rozkvedlanej!

Událost s křečkem vybízí k tomu, abych dnes výběr nechal na gůglově vyhledávači; zadávám tedy slova křeček and literatura and svoboda jenže virtuál je zaplaven existencí Křečka S. (politika), Křečka J. (novináře) a Svobody (politika). Tak aspoň toto:

Na literárním serveru Písmák v debatě k tezi Já tě miluju a mám pro tebe plný život!!! (Bůh) jedna reakce: ...to sou furt nějaký camry šplechty ale abyste napsali něco pořádnýho vo žaludečních vředech nebo esej na téma vodblešil jsem svýho křečka, to né. Nakonec, docela se to hodí, není-liž pravda?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám