Hlavní obsah

Litera za přínos české literatuře Thielemu a Zimmermannovi

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za edici Tschechische Bibliothek, která německým čtenářům představila díla 213 českých autorů, převezmou v neděli v pražské Městské knihovně sedmou cenu Litera za přínos české literatuře Eckhard Thiele a Hans Dieter Zimmermann. Právu to oznámil jeden z organizátorů soutěže Magnesia Litera Pavel Mandys.

Článek

Bohemista a překladatel Eckhard Thiele a profesor na Institutu literární vědy při Technické univerzitě v Berlíně Hans Dieter Zimmermann, mj. porotce mezinárodní Ceny Franze Kafky, byli hlavními iniciátory a editory edice, která svým rozsahem nemá v jiných jazycích obdoby.

Tschechische Bibliothek čítá 33 svazků, které přibližují německým čtenářům českou literaturu v maximální možné míře: od Husa a Komenského až po současné tvůrce; poslední svazek vyšel loni. Překlady byly vybaveny komentáři, které přibližovaly osobnost autora a kontext vzniku díla. Edice je unikátní i v tom, že ji iniciovala a v drtivé míře financovala německá strana, konkrétně Nadace Roberta Bosche, která do projektu vložila milión eur (na 25 miliónů Kč).

Osm dalších cen, poprvé i Literu za publicistiku, převezmou vítězové jednotlivých kategorií během přímého televizního přenosu ČT 2, který bude moderovat Jan Burian. Mezi vítězi těchto kategorií určí porotci i celkového vítěze, jenž převezme finanční prémii 200 tisíc korun věnovanou sponzorem, společností Magnesia.

Reklama

Výběr článků

Načítám