Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Miroslavem Žbirkou

Aktualizováno

Lidé se v pátek rozloučili se zpěvákem a skladatelem Miroslavem Žbirkou, který zemřel ve středu 10. listopadu. Obřad se ve strašnickém krematoriu konal ve 14:00 a byl jen pro zvané, zúčastnili se ho například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, dosluhující český premiér Andrej Babiš či zpěváci Jožo Ráž a Petr Janda. Před krematoriem se objevily i stovky Žbirkových příznivců.

Záznam: Polední rozloučení s Meky ŽbirkouVideo: Novinky

 
Článek

„Je fascinující, kolik věcí se mu během 40 let kariéry podařilo napsat,“ uvedl publicista Honza Vedral. „Jeho profesionalita a otevřenost se přenášely i na jeho okolí... a velkorysost byla vzácná hodnota, kterou ztělesňoval.“

„Vzpomínám na něj jako na kamaráda a jako na děsnýho profíka... vždy absolutně připravený a děsně slušný,“ řekl hudebník Karel Vágner.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpěvák Jožo Ráž

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Janda

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Svěcený

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve strašnickém krematoriu se 19. listopadu 2021 konal pohřeb zpěváka Mekyho Žbirky. Na snímku Karel Vágner a Stanislav Hložek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Miroslav „Meky” Žbirka, který se narodil 21. října 1952 v Bratislavě, byl hudebník anglicko-slovenského původu. Začínal hrát na kytaru v šedesátých letech a jeho vzorem se stali Beatles. Nejdříve hrál se skupinou Modus, později založil s Lacem Lučeničem Limit, ale většinu života strávil na sólové dráze.

Zemřel zpěvák Miro Žbirka

Kultura

K jeho nejslavnějším hitům patří Biely kvet, Atlantída, 22 dní, Múr našich lások nebo Katrin. Celkově vydal tři desítky desek. V osmdesátých letech dosáhl vrcholu popularity, když roku 1982 porazil Karla Gotta v anketě Zlatý slavík a zvítězil jako první Slovák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Juraj Jakubisko

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve strašnickém krematoriu se 19. listopadu 2021 konal pohřeb zpěváka Mekyho Žbirky. Na snímku Vendula Svobodová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stovky fanoušků se přišly rozloučit s Mekym Žbirkou.

Zuzana Čaputová přichází na pohřeb Mekyho ŽbirkyVideo: Novinky

Žbirka zemřel ve středu 10. listopadu 2021 na zápal plic. Bylo mu 69 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám