Hlavní obsah

Léto je tady: televize zase reprízují

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní prázdniny fungují v televizním světě jako zaklínadlo: jakmile se oteplí, začnou televize reprízovat. Také letos vrátí všechny tři celoplošné stanice na obrazovku oblíbené filmy, seriály i silvestrovské estrády. Televize jednohlasně tvrdí: o reprízy si diváci píší a k prázdninové atmosféře už dávno patří.

Foto: Trang Tran Thu

Počasí hráčům nedopřálo.

Článek

Jenže v létě velikost publika pravidelně klesá, v prime timu dokonce asi o milión lidí, a inzerenti mají menší zájem zadávat si reklamu. Zlevnit provoz se tedy každé stanici hodí. Ale žádná se k takovému důvodu otevřeně nehlásí, a když, tak jen opatrně. "Získat v létě diváky, aby sledovali televizi, je mnohem těžší než jindy. Proto se samozřejmě snažíme jim nabídnout to nejoblíbenější," vysvětluje Jana Soprová z tiskového oddělení ČT. Trojlístek celoplošných stanic letos shodně uvádí nový důvod, proč se chce chlubit hlavně vlastním archívem - významné narozeniny. ČT slavila padesáté, Prima desáté a stejné číslo si připomene Nova příští rok v únoru, což jí ovšem nebrání upozorňovat na to diváky už od léta.

Nova má Četníky

Nova vrací do hry dvě francouzské komediální série, Četníky ze St. Tropez s Louisem de Funésem a Muže z... s Jean-Paulem Belmondem, ale hlavně vlastní zábavné pořady. Podle výkonné ředitelky Libuše Šmuclerové se televize za recyklaci zábavy nemusí stydět: "Výsledky sledovanosti ukazují, že jsme tím nikdy diváky nezklamali."

V létě televize úplně mění programové schéma - publicistika, ač velmi sledovaná, jde stranou. Kotel, částečně i Sedmička a Střepiny mají prázdniny, ale Na vlastní oči a Občanské judo volno nedostanou. Filmy, seriály a zábava naopak smějí do čela: vlastní zábavné pořady reprízuje Nova každý den, na sobotu vyrábí speciální střihové estrády se známými osobnostmi a každé pondělí bude připomínat silvestrovskou zábavu.

Na středu nasadí české filmy, například Dědictví aneb Kurvahošigutntag Věry Chytilové, ze starších snímků se znovu objeví Setkání v červenci, Drahé tety a já a Léto s kovbojem. Na neděle si nechala novější zahraniční trháky, například výpravný film 1492: Dobytí ráje z roku 1992 a thriller Sydneyho Pollacka Firma z roku 1993.

Nedělní večery pro pamětníky

Archívní pořady vysílá Česká televize už od Nového roku, ale o prázdninách ještě přidá. Starými filmy nahradí na dva měsíce dokonce i pravidelné nedělní premiéry vlastních inscenací. "Po deset nedělních večerů budeme uvádět snímky, které si lidé oblíbili a které zároveň uspěly i na festivalech. Ale nebudou to jen nejstarší kusy, vybírali jsme od sedmdesátých až po devadesátá léta," objasňuje dramaturgyně Bohumila Zelenková. Vzpomínkový cyklus začal už v neděli rodinnou komedií Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku. Následuje volné pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny. Scenáristu Jiřího Hubače připomene Ikarův pád a volné pokračování Tažní ptáci s Vladimírem Menšíkem, režiséra Karla Kachyňu jeho Zlatí úhoři, Počítání oveček a Kráva.

Mezi vybranou desítku se dostala i melodramatická pohádka Josefa Suka a Julia Zeyera Radúz a Mahulena v režii Petra Weigla s Janem Třískou a Magdou Vášáryovou. To ale není všechno: na páteční večery připravila ČT Léto s králem komiků - což bude devět slavných filmů Vlasty Buriana, ve čtvrtek se vrátí Detektiv Martin Tomsa a ve středu se pod titulem Návraty mistrů zábavy po letech objeví pořad Abeceda.

Prima nabízí Batmana

Do vlastních archívů se vrátí i Prima, chystá se například oprášit TV Bombu, parodii na televizní reportáže s Markem Vašutem a Gabrielou Osvaldovou, kteří byli předchůdci dnes velmi populárního Tele Tele na Nově. Odpoledne bude reprízovat seriál Magnum, večer se vrátí hlavně detektivní a kriminální seriály - britské s inspektorem Barnabym a soukromým detektivem, podivínským Belgičanem Poirotem, ale také Američan Kojak a Francouz Navarro, stále dokola se točí i rakouský Komisař Rex.

Ve středu večer bude Prima bojovat s Novou o diváky, kteří stojí o starší české filmy. Nabídne jim například filmy Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze, ale také snímky Smrt krásných srnců a Copak je to za vojáka. Zahraniční filmy, to bude především evropská romantická produkce, kterou Prima vysílá už několik let. V programu se však objeví i Batman a jeho pokračování Batman navždy. Herecké hvězdy budou lákat na film Nelítostný souboj: ve snímku z roku 1995 hrají Robert De Niro, Al Pacino a Val Kilmer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám