Hlavní obsah

Leonardo DiCaprio

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominován za hlavní roli ve filmu Letec

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

Slávu přinesl Leonardovi DiCapriovi (11. 11. 1974, Los Angeles) srdceryvný velkofilm Titanic. Udělal z něj hvězdu, jejíž portrét zdobil obálky snad všech časopisů pro ženy a dívky a o jejíž posledních eskapádách nikdy neopomněl informovat bulvární tisk. DiCaprio však už v té době byl oceňován pro své herecké kvality. Výkon ve snímku Co žere Gilberta Grapea? (1993), kde ztvárnil mentálně postiženého mladíka Arnieho, mu přinesl nominaci na Oscara za ztvárnění vedlejší role.

Úplné začátky však zářivé kariéře nenasvědčovaly, byť DiCaprio si svůj debut před kamerami odehrál již jako pětiletý v dětské show Romper Room. Později se objevil v seriálech Santa Barbara a Roseanne. Na filmovém plátně debutoval v béčkovém horroru Critters 3 (1991).

Zlom v DiCapriově kariéře přinesl rok 1993. Nejprve se po boku Roberta De Nira a Tobey Maguireho objevil v dramatu Dospívání pro Ameriku a v témže roce se zhostil i náročné role mentálně postiženého Arnieho ve výborném dramatu Lasse Hallströma Co žere Gilberta Grapea?, kde hrál hlavní roli Johnny Depp. Za svůj výkon byl devatenáctiletý DiCaprio nominován na Oscara i na Zlatý glóbus.

Další náročnou roli mu nabídlo účinkování ve filmu Basketbalový zápisník (1995) o mladém spisovateli, který má problémy s drogami. Oceňován byl i jeho výkon v životopisném snímku Úplné zatmění, kde ztvárnil Arthura Rimbauda. Objevil se také ve filmové adaptaci Romea a Julie. Pak přišel Titanic (1995), který jako první film dokázal zopakovat fenomenální úspěch Bena Hura, když dostal 11 Oscarů. DiCaprio za ztvárnění Jacka Dawsona nominován nebyl.

Následující role však velkou slávu DiCapriovi nepřinesly, remake historického filmu Muž se železnou maskou, kde si zahrál dvojroli Ludvíka XIV. a jeho bratra zaostal za původní verzí a propadla i Pláž Dannyho Boyla.

Návrat na výsluní mu přinesla až spolupráce s Martinem Scorsesem, který ho obsadil do Gangů New Yorku (2002). DiCaprio však za něj nominaci na Oscara nezískal, byť snímek měl deset nominací, z nichž ovšem ani jednu neproměnil v cenu. Scrosese herce obsadil i do hlavní role v Letci. DiCaprio se objevil též ve zdařilé Spielbergově komedii Chyť si mě, když to dokážeš, kde si zahrál skutečnou postavu úspěšného podvodníka.

Nominace na Oscara

  • Co žere Gilberta Grapea? (za ztvárnění vedlejší role, 1994)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám