Hlavní obsah

Lennonův vrah nebude podmínečně propuštěn

NEW YORK

Soud ve státě New York v úterý již potřetí zamítl podmínečně propustit vraha Johna Lennona, devětačtyřicetiletého Marka Chapmana. Odůvodnil to tím, že vražda bývalého člena skupiny The Beatles v roce 1980 byla mimořádně zlým činem.

Foto: Libor Knížek

zámek Hořovice - adventní prohlídky

Článek

Ve zdůvodnění se uvádí: "Váš čin po dlouhou dobu ukazuje zcela jasně nedostatečný respekt k životu a vystavil ženu oběti obrovskému utrpení."

Během devětadvacetiminutového slyšení před třemi soudními zmocněnci Chapman řekl, že zabil Lennona, protože si myslel, že by to mohlo vzbudit pozornost. "Ačkoli uvedl pravdu, je to nemorální," stálo v prohlášení soudu.

Yoko Ono proti propuštění

Vdova po Lennonovi Yoko Ono napsala soudu, že nesouhlasí s propuštěním vraha svého muže. V prohlášení uvedla: "Chapman stále představuje nebezpečí pro můj život i pro život Lennonových synů Juliana a Seana."

V dopise Yoko Ono, která byla přítomna tomu, když Chapman před jejich newyorským bytem zastřelil Lennona, také uvedla, že by propuštění "přineslo opětovný návrat nočních můr, chaosu a zmatku."

Také Lennonova sestra Julia Bairdová je proti propuštění vraha, i když na ni se soud neobrátil. Uvedla, že Chapmana by se po propuštění "jistě někdo pokusil zabít".

Chapman je v izolaci

Chapman žádal o podmínečné propuštění už po třetí, poprvé v roce 2000, kdy si už odseděl 20 let, po nichž o propuštění mohl žádat. Podruhé v roce 2002.

Chapman je držen na izolaci v nejpřísněji střeženém vězení v Attice ve státě New York, kde si odpykává svůj trest s dalšími 105 vězni. Většinu času tráví mimo celu, buď v knihovně nebo při domácích pracích.

Anketa

Měl by být vrah Johna Lennona podmínečně propuštěn?
Ano
17,5 %
Ne
71,4 %
Nevím
11,1 %
Celkem hlasovalo 1471 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám