Hlavní obsah

Laco Deczi: Každý obraz má svůj příběh

Právo, Jan Šída

Jazzový trumpetista Laco Deczi, který žije ve Spojených státech, je nejen výrazným hudebníkem, ale také originálním malířem. To se potvrdilo i na srpnové prodejní výstavě v pražské galerii P+P Kobylka. Všechny obrazy zmizely jako sníh na jarním slunci, protože si je kupci prakticky okamžitě rozebrali.

Foto: Jan Šída, Právo

Laco Deczi vládne jak jazzovou trubkou, tak i malířským štětcem.

Článek

Kolik obrazů jste namaloval v Mexiku?

Za dva měsíce pobytu v Mexiku vzniklo jedenáct obrazů. Nejvíc mě inspirovalo, když na mě byla má žena naštvaná, a byl jsem v jejích očích ten nejhorší člověk na světě. Tak jsem začal malovat a zapomněl na to.

Jaké výtvarné styly nebo malíři vás ovlivnili?

Mám rád impresionismus. Ze světových malířů se mi líbí hlavně Hieronymus Bosch a Salvador Dalí, z našich pak Béda Budil.

Maloval jste v exteriéru, nebo v ateliéru?

Ani v exteriéru, ani v ateliéru. Pracoval jsem v hotelu v kuchyni. Většinou maluji rovnou a témata mě napadají během tvůrčího procesu. Dělám i několik obrazů najednou.

Když prodáte nějaký obraz, pátráte po tom, kdo si ho koupil?

Ne, další osud prodaného obrazu mě už nezajímá. Měl jsem velké štěstí, že jsem potkal Pavla Kobylku, restaurátora a galeristu, který se o mé obrazy výborně stará. Pokud má tedy někdo zájem vlastnit mé obrazy, musí se obrátit pouze na něj a pražskou Galerii P Kobylka.

Pojmenováváte svá díla?

Každý obraz, který vytvořím, má nejen název, ale také svůj příběh. Na té pražské výstavě ale popisky nebyly, protože jsem je někam zašantročil a nemohl je pak najít. Takže to musela dát do pořádku má žena.

Co když vás bude malování bavit víc než muzika?

Vůbec neuvažuji o tom, že by se mi tohle někdy mohlo stát.

Co vás čeká v hudební oblasti v nejbližší budoucnosti?

Chtěl bych dokončit cyklus vánočních koled. Budou v něm jak americké, tak evropské vánoční koledy. Také mám v plánu napsat několik nových skladeb, ale nevím, jestli se mi to povede.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám