Hlavní obsah

Kytarista RATM označil Castra za hrdinu, herec García z Kmotra lituje jeho oběti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký kytarista Tom Morello (skupiny Rage Against The Machine nebo Audioslave) označil o víkendu zesnulého kubánského diktátora Fidela Castra za hrdinu. Herec kubánského původu Andy García nelituje Castra, ale spíš jeho oběti.

Foto: Profimedia.cz

Andy García

Článek

„Zůstává velkým hrdinou ve třetím světě,“ napsal mimo jiné Morello o Castrovi, jinak ale prý „nesouhlasí úplně se vším, co dělal“¨.

Kytarista se také domnívá, že Castro „zavedl nejlepší zdravotní péči, dětské očkování a vzdělávací systém na západní polokouli překonávající i USA a Kanadu“.

Newyorčan Morello, který nikdy v žádné komunistické zemi nežil, vždy kritizoval kapitalismus a používal už od začátku devadesátých let ve skupině RATM symboliku komunismu – nejvíce si oblíbil Castrova přítele Che Guevaru. Svého času tak pomohl odstartovat vekou módu triček s tímto revolucionářem.

Foto: Profimedia.cz

Tom Morello

Kubánsko-americký herec Andy García, známý z filmů Kmotr 3 nebo Nedotknutelní, v dětství na Kubě žil a má opačné názory. Nevyjádřil lítost nad smrtí Fidela Castra, ale nad běžnými Kubánci, kteří žili pod jeho vládou.

„Cítím nutnost vyjádřit hluboký smutek všem Kubáncům na Kubě i mimo ni, kteří trpěli pod zvěrstvy a útlakem způsobeným Fidelem Castrem a jeho totalitním režimem. Přísliby demokracie a plurality jeho takzvané revoluce byly a jsou falešné a jsou zradou všech základních lidských práv,“ uvedl.

„Popravy, perzekuce a uvěznění politických disidentů a sexuálních menšin, zákaz svobodného tisku a náboženských svobod, to zůstává jeho odkazem. On tvrdil, že historie ho zprostí viny, ale taky ho může zavrhnout.“

García dodal, že stojí za kubánským lidem, který miluje, opatruje a oslavuje svobodu. „Modlím se za to, za co jsem se modlil vždy. Za obnovení ústavy a absolutní svobodu pro kubánský lid.“

Reklama

Výběr článků

Načítám