Hlavní obsah

Kytara, se kterou třískl Cobain, se vydražila za 13 milionů

Na aukci v New Yorku se za téměř 600 tisíc dolarů (13,2 milionu Kč) prodala kytara, se kterou třískl o zem frontman kapely Nirvana Kurt Cobain.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Cobain

Článek

Očekávalo se, že černý Fender Stratocaster se prodá za desetinu této částky. Kytarista kultovní americké rockové skupiny spáchal v dubnu 1994 sebevraždu, bylo mu 27 let.

Frontman Nirvany a průkopník grunge během své hudební kariéry rozbil několik kytar značky Fender.

„Byl to naštvaný muž a na pódiu to bylo znát. A bylo to patrné i z toho, jak zacházel se svými nástroji,“ řekl agentuře AFP Kody Frederick z aukční síně Julien's Auctions.

Nyní vydražená kytara byla zničena, když Nirvana pracovala na svém průlomovém albu Nevermind. Prošla opravou, ale hrát na ni již nelze.

Nástroj podepsali všichni tři členové kapely stříbrným fixem. Je na něm také Cobainovo srdečné věnování jeho kamarádovi a kolegovi z branže Marku Laneganovi, jenž loni zemřel. Cobain, který své jméno v podpisech často komolil, se podepsal jako Kurdt Kobain.

Kytaru daroval Laneganovi během severoamerické části turné Nevermind v roce 1992.

Foto: Reuters

Další vydraženou kytarou Kurta Cobaina byl Fender Mustang, který se objevil ve videoklipu Smells like Teen Spirit. Kupec za něj zaplatil 4,5 milionu dolarů

Fender Stratocaster šel do prodeje s odhadovanou cenou 60 000 až 80 000 dolarů. Závěrečnou nabídku ve výši 596 900 dolarů označila aukční síň za ohromující. Totožnost kupce není známa.

Před dvěma lety se za šest milionů dolarů prodala akustická kytara, na kterou Cobain v roce 1993, několik měsíců před svou smrtí, nahrál slavný akustický koncert.

Album MTV Unplugged in New York vyšlo po jeho smrti, dosáhlo vrcholu v žebříčku Billboard a získalo cenu Grammy.

Brýle Johna Lennona, kytara Kurta Cobaina a příčesek Amy Winehouse. Aukce nabídne 1500 předmětů hudebních legend

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám