Hlavní obsah

Kupkův souboj lidoopů se prodal za devět miliónů

Obraz Františka Kupky Antropoides, který zobrazuje souboj dvou lidoopů, se ve středu večer v Praze vydražil za devět miliónů korun bez dvacetiprocentní aukční přirážky. Obraz je z roku 1902, tedy ještě z doby před tím, než Kupka přišel s abstraktní malbou, za jejíhož průkopníka je považován.

Foto: ČTK

Obraz Antropoides

Článek

Právě jeho abstraktní malby také vévodí žebříčku nejdráže prodaných děl v tuzemských aukcích. Celkem se vydražila díla za 33 282 000 korun bez aukční přirážky, řekl zástupce aukční síně European Arts Investments Albert Trnka.

Sběratelé mají zájem i o ranější Kupkova díla. Před rokem se za 15 miliónů korun (bez aukční přirážky) prodal jeho obraz L'Apothéose d'Héléne (Zbožštění Heleny) z roku 1906; vyvolával se za 9,5 miliónu. Nejdražším Kupkovým dílem prodaným v ČR, ale i celosvětově, je obraz Tvar modré vydražený před rokem v Praze za 55,75 miliónu korun.

Waldesova sbírka

Obraz Antropoides pochází z restituované sbírky průmyslníka Jindřicha Waldese. Znázorňuje boj dvou lidoopů o samici, která vyzývavě čeká, kdo zvítězí. Je odrazem Kupkova hlubokého zájmu o přírodní vědy a moderní vývojové teorie. V roce 1921 ho malíř daroval svému příteli a podporovateli Jindřichu Waldesovi. Dílo bylo mnohokrát vystavováno, mimo jiné roku 1999 spolu s dalšími Kupkovými díly z Waldesovy sbírky v Galerii Rudolfinum.

Na aukci se také prodalo plátno Václava Tikala Norimberský trychtýř z roku 1942 za 3,6 miliónu korun. Obraz byl publikován v Tikalově monografii Jiřího Vytloukala z roku 2007. Nového majitele má i obraz Václava Špály z roku 1919 nazvaný Svoboda. Prodal se za 1,5 miliónu korun. Druhý Špálův obraz v aukci, Kytice na modré drapérii z roku 1922, s vyvolávací cenou 1,15 miliónu korun se neprodal.

Dražil se i obraz jednoho z největších krajinářů 19. století, Camille Corota Dunkerque: l´arriere port z roku 1857. Mnohokrát vystavovaný obraz s pečlivě zmapovanou proveniencí se prodal za vyvolávací cenu 2,65 miliónu korun. Obraz Maurice Vlamincka La route de Longny se prodal také za vyvolávací cenu, která byla 2,5 miliónu korun.

Sběratelskou příležitostí byl podle pořadatelů bronz Ženská hlava (Hlava ženy) Otto Gutfreunda, první odlitek z 20. let 20. století podle originální sádrové plastiky z let 1912–1913 (výška 27 cm). Prodala se za 190 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám