Hlavní obsah

Kunderu vydání jeho souborného díla nevzrušuje

Milan Kundera sleduje šum kolem sebe nevzrušeně, konstatují francouzští komentátoři v článcích k soubornému vydání Kunderova díla v prestižní edici Pléiade nakladatelství Gallimard. Zatímco svět literatury tím žije, Milan Kundera se dívá, jak před okny poskakují vrabci.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

To důležité pro romanopisce je totiž podle něho setkání čtenářů s jeho dílem, napsal spisovatel Maxime Rovere. Podobný názor vyslovil v týdeníku Le Point filozof Jean-Paul Enthoven, podle něhož Kundera „spíš chce, aby ho nechali na pokoji“. Enthoven také vznesl otázku, zda bude tato „definitiva“ vyhovovat Kunderově „vervě svobodného člověka a jeho nevyléčitelnému mládí“.

Dva svazky, které budou k dispozici jednotlivě i ve společném pouzdře, obsahují jeho povídky, devět románů, jednu divadelní hru a čtyři eseje.

Jeden z nejslavnějších spisovatelů českého původu se v Pléiade ocitne ve společnosti nejpřednějších osobností literární historie počínaje Homérem. Mezi třináctkou těch, kdo se vydání svého díla v ní dožili, byli tři nositelé Nobelovy ceny za literaturu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám