Hlavní obsah

Kunderovo Nevědění vychází v audio verzi

Román Nevědění nejslavnějšího žijícího českého autora Milana Kundery vychází v podobě CD i digitální audioknihy 7. října. Poprvé vyšel knižně francouzsky v roce 2000, na překlad si čeští čtenář počkali až do roku 2021.

Foto: Lenka Hatašová

Román načetl Radúz Mácha.

Článek

Nevědění převedla do autorovy mateřštiny jeho tradiční překladatelka Anna Kareninová. Jde o další Kunderovu meditaci nad osudy emigrantů. Hlavní hrdinka Irena utekla z Prahy v roce 1968 a usadila se v Paříži, kde si našla práci i přátele. Necítí se však nikde pořádně doma. V Čechách už to nejde a francouzští přátelé se diví, že nechce jet domů, když komunismus padl. Pak potká Josefa, bývalého milence, který také emigroval. Kundera analyzuje věčnou touhu člověka vracet se na místa nebo do časů, které má rád, a zjišťuje, že jde o naprostou iluzi. Vracet se nikam nejde, svět je ve věčném pohybu.

Nevědění načetl v rozsahu 4 hodiny a 40 minut člen Činohry Národního divadla Radúz Mácha. Jde o druhou českou audioknihu Milana Kundery, první byla Nesnesitelná lehkost bytí.

RECENZE: Je jedno, co měl Kundera k snídani

Film

„Během příprav na nahrávání audioknihy jsem postupně zjišťoval, jak je těžké Kunderova slova sdělovat z nadhledu, příliš příběh neprožívat, být komentátorem a nechat fantazii na posluchači. To mě předtím vůbec nenapadlo. Hledal jsem tedy nějaký autentický styl, jak to celé uchopit a být pro posluchače spíš samotným autorem než interpretem,“ řekl Mácha.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Nevědění - Milan Kundera, Kniha: Nevědění - Milan Kundera

Reklama

Související témata:
Radúz Mácha

Výběr článků

Načítám