Hlavní obsah

Kulturní tipy

Právo, pp, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešních tipech vám představujeme knižní zpracování krátkých próz Johna Irvinga a v hudbě stojí za povšimnutí album nové album skupiny Maroon 5: Songs About Jane.

Foto: Josef Zajíc

Slavnostní otevření lezecké stěny Tendon Hlubina v Ostravě. 23.10.2015

Článek

John Irving: Pokus o záchranu Čuňáka Sneeda

Americký spisovatel John Irving získal světový věhlas díky svým románům, z nichž některé byly úspěšně zfilmovány (Svět podle Garpa, Pravidla moštárny). V průběhu své třicetileté kariéry však nezapomínal ani na kratší prózy. Ty u nás vycházejí v reedici pod názvem Pokus o záchranu Čuňáka Sneeda.

V sedmi povídkách a jedné eseji se v koncentrované podobě dovídáme mnohé o Irvingově autorském světě i o něm samotném. V titulní povídce, která je vzpomínkou na dětství, prozrazuje, že za jeho spisovatelskou dráhu mohou vlastně dva lidé, jeho babička a smradlavý pouliční odpadkář. V eseji Král románů se zase vyznává z lásky k Charlesi Dickensovi. V žádné z povídek Irving nepopře svůj zájem o lépe či hůře skrývané lidské slabosti, ať už na ně nahlíží se soucitem, nebo spíše s ironií.  

Odeon, 160 stran

Maroon 5: Songs About Jane

Poprock, jednoduché písničky, funky cítění, triviální aranže, to jsou základní znaky tvorby americké skupiny Maroon 5. Zní ale příjemně, z písniček sálá žár upřímnosti, není v nich nic vykalkulované, tak to prostě skupina cítí. Za oceánem si vede dobře, debutové album z pultů prodejen vcelku rychle mizí a proto je tu šance, že by na sebe kapela mohla strhnout pozornost i českých posluchačů.           

BMG, 46:02

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám