Hlavní obsah

Kreslená dětská kniha studentky plzeňské fakulty zvítězila v Itálii

Kreslená dětská kniha studentky plzeňské fakulty designu a umění Kateřiny Illnerové zvítězila v soutěži na Mezinárodním knižním veletrhu v Turíně. Kniha Lost in Porcelaind, která nejvíce oslovila mezinárodní porotu, sleduje cesty osamělého rybáře, který byl původně jen vzorem na porcelánové váze, řekla mluvčí Západočeské univerzity Šárka Stará.

Foto: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni

Kateřina Illnerová

Článek

V příběhu rybáři z porcelánové vázy vítr sfoukne klobouk a on se ho vydá hledat. Po cestě prochází různými druhy porcelánu a interaguje s jejich vzory. „Nápad na knihu vzešel z mé lásky k čajovým konvicím. Kromě toho, že jsou velmi krásné, představují pro mě také chvíli klidu v hektickém dni,“ řekla Illnerová. Dodala, že při bádání o konvičkách jsem objevila celý svět modrobílého porcelánu a zamilovala si ho.

Prestižní přehlídku nejlepších dětských ilustrovaných knih beze slov Silent Book Contest pořádá milánské nakladatelství Carthusia od roku 2014. Mezinárodní soutěž vyzývá autory, aby vytvořili knihu vyprávějící pouze obrazem. Je otevřena ilustrátorům z celého světa. Za osm let historie se do finále probojovali čtyři studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Podle Staré šlo dosud o jediné Čechy, kteří byli nominováni.

Foto: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni

Knížka Kateřiny Illnerové

Letos se z 250 soutěžících ze 44 zemí dostaly mezi 13 finálových prací ještě knihy od Marto Kelbla a Anny-Marie Kohutové z plzeňského ateliéru didaktická ilustrace. Práce finalistů jsou na webu soutěže. Jako první byla předloni oceněna s knihou Noční lov absolventka „Sutnarky“ Lucie Šťastná.

„S ohledem na zázemí soutěže, která se koná ve spolupráci s Mezinárodním veletrhem dětských knih v Bologni a pod patronací italské sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu IBBY, i s ohledem na skutečnost, že je určena profesionálním ilustrátorům a vítězná práce i vybraná díla finalistů jsou publikována nakladatelstvím Carthusia, jde o bezprecedentní úspěch studentů ilustrace,“ uvedla Marie Kohoutová, vedoucí ateliéru komiks a ilustrace pro děti, kde je Illnerová v prvním ročníku magisterského studia.

Reklama

Výběr článků

Načítám