Hlavní obsah

Král zlodějů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Český lev za nejlepší film roku 2004 mají možnost získat snímky Horem Pádem Jan Hřebejka, Král Zlodějů Ivana Fíly a  Mistři Marka Najbrta. Jde také o filmy s vůbec největším počtem nominací, Horem pádem jich má dvanáct, Král zlodějů deset a Mistři sedm.

Foto: Robert Rohál

Romana Blažková.

Článek

Král zlodějů je druhým celovečerním snímkem režiséra Ivana Fíly. Prvním bylo drama Lea z roku 1996 nominované na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší zahraniční film  a představitelka Ley Lenka Vlasáková byla za svůj výkon oceněna Českým lvem. I tak Lea patřila mezi filmy oceněné především v zahraničí.

Král zlodějů se zabývá závažným tématem současnosti, a to zneužíváním dětí k prostituci nebo jako pouličních zlodějů. Je otázkou zda by se takové závažné téma nehodilo spíše na dokumentární snímek než hraný film.

Fíla přiznává, že toto téma jej napadlo v Miláně: "Všiml jsem si dětí, které tam čekaly na turisty, a pak je okradly. Šel jsem za nimi, viděl jsem to. Pak jsem se náhodou seznámil s policejní prezidentkou Milána a ta mě do tohoto problému podrobně zasvětila. Ukázala mi tábory dětí z Albánie, bývalé Jugoslávie, Bulharska, Rumunska. Zdaleka ne jen rómské".

Král zlodějů vypráví příběh dvou ukrajinských dětí, desetiletého chlapce a jeho o málo starší sestry, které v chudé zapadlé ukrajinské osadě koupil bývalý cirkusový artista: slíbil pro chlapce úspěšnou kariéru v cirkuse. Poté, co propašoval obě děti do Berlína, však děvče předal do nevěstince a chlapce nechal zasvětit do všech tajů zlodějny.

Samotná příprava filmu byla hlavně kvůli finančním problémům velice zdlouhavá a jednu dobu to dokonce vypadalo, že snímek nebude dokončen. Natáčení začalo v září roku 2000, ale zhruba v polovině natáčecích prací došly finance. Fíla proto sestříhal jakési torzo, s kterým jezdil po festivalech a snažil se získat producenta, aby mohl film dokončit. Štěstí se na něj usmálo až o dva roky později na MFF Karlovy Vary v osobě slovenského producenta Rudolfa Biermana. Film nakonec vznikl v koprodukci Slovenska, Česka, Německa, Rakouska a Francie, přičemž slovenská kinematografie ho vyslala jako svého zástupce na oscarové klání, nedostal se však mezi nominovanou pětici zahraničních snímků.

Král zlodějů, SR/ČR/Německo/Francie/Rakousko, 2003, režie a scénář: Ivan Fíla, kamera: Vladimír Smutný, Michael Kocáb, hrají: Lazar Ristovskij, Yasha Kultiasov, Katharina Thalbachová, Julia Khanverdievová a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám