Hlavní obsah

Král Slunce zářil i v Rudolfinu

Právo, VLA

V odlesk záře hudebních slavností na dvoře krále Ludvíka XIV. se proměnil v pondělí sál pražského Rudolfina, kde koncertem česko-francouzských hudebníků končil 18. ročník Letních slavností staré hudby.

Foto: Martin Divíšek

Barokní orchestr Collegium Marianum na pódiu Rudolfina diriguje houslista Patrick Cohen-Akenine (vlevo), uprostřed sólistka Judie Devosová (soprán).

Článek

A byl to koncert, který korunoval celý letošní úspěšný ročník. Zasvěcený právě hudbě na dvoře ve Versailles v době Ludvíka a jeho nástupců nemohl končit jinak než Slavností pro krále Slunce.

Tak se jmenoval večer, v němž se v provedení našeho souboru Collegium Marianum s mnoha francouzskými hosty atmosféra z hudebních dvorských slavností na chvíli přenesla do současné Prahy. Postarali se o to hlavně francouzský houslista a dirigent Patrick Cohen-Akenine a belgická sopranistka Jodie Devosová.

V dlouhých ukázkách ze tří oper-baletů Andrého Campry (Galantní Evropa), J. B. Lullyho (Acis a Galatea) a Andrého C. Destouchese (Issé) a za použití kopií nástrojů dobového souboru „24 králových houslí“, vyrobených v Centru barokní hudby ve Versailles, jim patřila vedoucí úloha. Akenine vše dirigoval od prvních houslí a Devosová nadchla precizním přednesem složitých dvorních textů. Přidávaná Chaconne Lullyho pak večer ukončila.

Objevem bylo především dílo původně králova mušketýra (!) Andrého C. Destouchese s nádherným „ptačím“ duetem dvou příčných fléten v závěru jeho pastorále Issé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám