Hlavní obsah

Kožená zpívala pro Havla, Klaus chyběl

Novinky, Vladimír Říha
PRAHA

Páteční koncert mezzosopranistky Magdaleny Kožené ve Španělském sále, který zahajoval festival Struny podzimu, byl velkou společenskou událostí.

Foto: Václav Vlasák

Přivítat národní tým přišel také starosta města Jiří Kulhánek. Na snímku si s ním podává ruku Michal Seidler.

Článek

Kožené předal před začátkem druhé poloviny koncertu francouzský velvyslanec Řád rytíře umění a literatury. Vztah Kožené k Francii je znám - je v ní i provdána a našla tam druhý domov. Vyznáním lásky k francouzské hudbě byl i program koncertu sestavený z francouzských árií a písní, i další dvě předehry a instrumentální skladba v podání Pražské komorní filharmonie byly od francouzských autorů (Ravel, Berlioz, Auber), dirigentem byl rovněž Francouz Michel Swierczewski.

Ten spolu s Koženou vybral méně známé árie a písně skladatelů 19. a začátku 20.století (Berlioz, Gounod, Auber, Ravel) a z nich nejvíce zaujal Ravelův cyklus písní Šeherezáda. Některé méně známé árie dokonce svým téměř operetním laděním (Auber) vyvolaly otázku, zdal-li by se měla dále vyvíjet směrem ke komické subretě. I přes nesporné hlasové kvality protagonistky tak zůstal páteční koncert za jarním s barokní hudbou ve stejném sále.

Jistým paradoxem bylo, že na zahajovací koncert festivalu, který pořádá Správa Pražského hradu a zaštituje ho Livia Klausová, Kožená pozvala bývalý prezidentský pár - Václava Havla s manželkou Dagmar. A přestože je známa nechuť "rockera" Havla ke klasické hudbě, skutečně přišel pozdraven organizátory i publikem vyprodaného sálu a nakonec i samotnou zpěvačkou, která v závěru koncertu předala páru i kytici. Současný prezidentský pár chyběl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám