Hlavní obsah

Koncerty symbolizovaly klid i změny

Právo, VLA

Klidnější atmosféru než loni měly v Berlíně i Vídni tradiční silvestrovské a novoroční koncerty. Novoroční koncert České filharmonie v Praze přinesl premiérovou účast zahraničního dirigenta i přítomnost nové politické reprezentace.

Foto: Petra Hajská

Klavírista Ivo Kahánek hrál s ČF Griegův Koncert a moll. Řídil Rafael Payare.

Článek

Silvestrovský koncert Berlínských filharmoniků přenášený do našich kin vedl jejich šéf Simon Rattle a vybral náročný program z děl Richarda Strausse, Leonarda Bernsteina, Dmitrije Šostakoviče, Igora Stravinského i Antonína Dvořáka. Zazněl Dvořákův Karneval a v přídavcích jeden ze Slovanských tanců.

Hvězdou programu byla americká mezzosopranistka Joyce DiDonato, která přednesla dokonale Straussových Pět písní a jednu muzikálovou árii Leonarda Bernsteina. Politicky zaujala účast kancléřky Merkelové, které dokonce v závěru předal Rattle svou kytici za ovací lidí v sále.

Foto: Petra Hajská

Houslista Jiří Vodička a dirigent Rafael Payare při novoročním koncertu České filharmonie.

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků přenášený Českou televizí nepřinesl tentokráte nic tak významného, což není u směsi valčíků, polek a kvapíků převážně rodiny Straussů nic tak překvapivého. Zaujala účast nových představitelů země (prezidenta van Bellena a premiéra Kurze) a v dějinách koncertů již páté dirigentské angažmá Itala Riccarda Mutiho. Novoroční koncert České filharmonie symbolizoval v plném Rudolfinu změny v orchestru i v zemi, ke kterým došlo v loňském roce po smrti šéfa Bělohlávka a volbách. Orchestr řídil mladý venezuelský dirigent Rafael Payare a připravil dost nabitý program, ve kterém excelovali i naši dva sólisté, klavírista Ivo Kahánek (v Griegově koncertu) a houslista Jiří Vodička (ve skladbách Saint-Saënse a de Sarasateho).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám