Hlavní obsah

Koncerty karlovarských Variací v netradičním hávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie se spojily a do Karlových Varů přinesly druhý ročník akce nazvané Variace. Hudba je tedy jejich nedílnou součástí. Už v pátek proběhl koncert pro veřejnost v budově bývalé spořitelny na Divadelním náměstí. V prostředí pro koncerty ne zcela typickém.

Foto: Michal Čížek/KVIFF

Páteční koncert v budově bývalé spořitelny

Článek

Jen pro tuto příležitost se dali dohromady členové České filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru a vytvořili Komorní dechový soubor. Pod vedením dirigenta Martina Petráka zahráli skladby dvou českých tvůrců, Františka Kramáře a Jiřího Družeckého. A lidé jejich snahu ocenili. Bylo plno.

Dnes, v sobotu, se ve 14 hodin uskuteční koncert Dvakrát Mozart ve Vřídelní kolonádě. V podání Komorního orchestru členů České filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru zazní například houslový koncert B dur, který je vůbec první Mozartovou koncertní skladbou pro sólový nástroj. Sólo na housle zahraje Jan Fišer, koncertní mistr České filharmonie. I tento koncert je pro veřejnost zdarma.

Vrcholem hudebního programu Variací bude v sobotu večerní koncert České filharmonie v Městském divadle Karlovy Vary, na němž zazní Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53 Antonína Dvořáka a Symfonie č. 7 A dur, op. 92 Ludwiga van Beethovena.

Dvořákův houslový koncert je hráčsky virtuózní, zároveň se však vyznačuje výraznou zpěvnou melodikou a barevně bohatým a propracovaným orchestrálním doprovodem. Beethovenova Sedmá symfonie není do programu zařazena náhodou.

Skladatel na ní pracoval mezi lety 1811 a 1812 během lázeňského pobytu, který trávil v Teplicích, Karlových Varech a Františkových Lázních. První domácí orchestr bude řídit jeden z nejuznávanějších současných světových dirigentů Domingo Hindoyan, sólistou večera je koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček.

Reklama

Související články

V Karlových Varech začínají Variace

V Karlových Varech začínají víkendové Variace, které si pro filmové fanoušky připravily zajímavý program. V předpremiéře mají možnost zhlédnout dva filmy,...

Výběr článků

Načítám