Hlavní obsah

Koncerty Hegerové, Pavlíčka i Cashe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těsně před vánočními svátky se na český hudební trh dostala ještě některá zajímavá DVD. Vyšla s ambicí obohatit hudebním příznivcům sérii dárků, které na ně za dva dny čekají.

Článek

Šansoniérka Hana Hegerová (Sony BMG) překonala na stejnojmenném DVD (k dispozici je i záznam na CD) sama sebe. Je o ní známo, že bytostně nerada spolupracuje s televizí, protože ji při natáčení ruší činnost kamer a neobvykle používaná světla. Režisér Martin Benc jí musel slíbit, že během dvou vystoupení v olomouckém Moravském divadle neuvidí kamery při práci. Hegerová souhlasila a nestačila se divit. Skutečně prý nevěděla, odkud stroje dělaly svou práci, byl to prý pro ni běžný, příjemný koncert.

Sestřihem ze dvou vystoupení vznikl záznam koncertu složeného z těch nejznámějších písniček. Na programu jsou Potměšilý host, Levandulová, Já ráda vzpomínám a také české verze oblíbených zahraničních hitů Hegerové. Zpěvačka navodila bezprostřední atmosféru, která ve spojení s přirozenou intimitou jejich koncertů působí nesmírně silně a emotivně. Na DVD jsou tři bonusy, mezi nimi i dokument Jana Mudry.

Pvlíček v Sazka Areně

Osmého června letošního roku vystoupil kytarista Michal Pavlíček v pražské Sazka Areně. Několik týdnů poté, co vstoupil do Beatové síně slávy, se rozhodl odehrát koncert složený z písniček a kompozic, které lemovaly jeho hudební kariéru. Aby ale bylo slavnostnímu rázu učiněno zadost, pozval si na pódium symfonický orchestr, který do aranží jednotlivých skladeb výrazně promluvil.

Snaha nabídnout písničky ve verzích, které jsou nové, ba co víc moderní a vkusné, vyšla. Pavlíček opět předvedl, že je muzikant světového formátu, a odehrát pro něj špičkový koncert není problém. S vokálními party mu pomáhali nejrůznější hosté v čele s Matějem Ruppertem, Tomášem Hajíčkem, Lenkou Dusilovou, Vilémem Čokem, Bárou Basikovou a dalšími. Během večera zazněly nové verze skladeb Stromboli, Já se mám, že je Olda přítel můj, Zubatá, Lucrezia Borgia, Košilela a dalších.

Vystoupení Cashe v Dublinu

Johnny Cash vystoupil 11. února 1993 v dublinském Olympia Theatre. Záznam koncertu se jmenuje In Ireland (Universal Music). Cash s sebou jako hosty přivezl June Carter Cashovou a Krise Kristoffersona. Spolu s doprovodnou kapelou dal ale základ příjemnému večeru skvělých countryových písniček sám. Ke slovu se dostaly tak slavné skladby, jakými nesporně jsou Ring Of Fire, Big River, I Walk The Line či Folsom Prison Blues.

Pravda, nálada vystoupení v divadelním sále je poněkud chladná. Také se všichni zainteresovaní na pódium oblékli jako do kostela. Nicméně v případě Johnnyho Cashe a lidí kolem se počítá především síla písniček. Ta se totiž nevytratila ani v onom divadelním sále.

Mimořádně i Robbie Williams

Mimořádně vydavatelsky plodný britský zpěvák Robbie Williams vydává 2DVD nazvané Robbie Williams Live 1997-2006 (EMI). Jsou na něm sestřihy z koncertů v uvedených letech a jejich cílem je jediné: zdokumentovat, jak se zpěvák vyvíjel coby šoumen, jak se vyvíjela jeho představení.

Procházíme tedy koncerty milé, leč poněkud nevýrazné, registrujeme první odvážné slovní i fyzické kousky a dostaneme se až ke galapředstavením z posledních let, kdy Williams na scéně působí nejenom jako šikovný zpěvák a herec, ale místy také jako akrobat. Přestože by se mohlo na první pohled zdát, že tato kompilace je veskrze zbytečná, opak je pravdou. Je skvělým dokladem vývoje umělecké osobnosti pana Williamse.

Společnost Universal Music vydala ještě dva zajímavé počiny. Jednak poprvé na DVD dokument Live! Tonight! Sold Out! Skupiny Nirvana z roku 1994 a také kolekci The Ultimate Tour navrátivší se chlapecké party Take That. Ta byla natočena během letošního koncertu v Manchesteru a nabízí staré i nové kousky kapely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám