Hlavní obsah

Kompletní Led Zeppelin bude možné streamovat na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých jednáních se kompletní tvorba Led Zeppelin dostane na streamovací službu Spotify, oznámil server Rolling Stone. Led Zeppelin dlouho odolávali, nyní se streamování vyhýbá už jen pár posledních legend - Beatles či AC/DC.

Foto: Mary Calvertová, Reuters

Led Zeppelin

Článek

Podobně dlouho odolávali britští Pink Floyd. Nakonec v červenci povolili dát celý svůj katalog na Spotify poté, co titul Wish You Were Here vykázal milión přehrání. Postupně se na síť budou dostávat všechna alba Led Zeppelin až do 15. prosince. Začíná se alby Led Zeppelin, Led Zeppelin II a Led Zeppelin III.

Naposledy skupina zahrála v roce 2007 v Londýně a navzdory obrovskému zájmu odmítli uspořádat comebackové turné. Ani stovky miliónů dolarů potenciálního zisku nepřiměly Roberta Planta, aby dál žil z minulosti. V současnosti má projekt Sensational Space Shifters na pomezí world music a bluesrocku a bude s ním vystupovat v létě 2014 na festivalu Colours of Ostrava.

Proč streamovat?

Efekt streamování je velice sporný. Dávat vše na internet zadarmo je dobré pouze pro začínající umělce. Legendy typu Led Zeppelin z toho téměř nic nemají, nepotřebují totiž zvýšit svou popularitu. Potřebují spíše to, aby si lidé kupovali CD a vinyly.

Slavní The Black Keys svou novinku El Camino loni stáhli ze streamovacích služeb, protože cítili, že nepotřebují propagaci svého jména. Prodej alba bez streamování pak na internetu vůbec neklesl, naopak skupina zaznamenala rekordní úspěch. Za pouhý týden si lidé koupili 206 000 jejich CD.

Za písničku 0,14 koruny

Firma Spotify nedávno uvedla, že už zaplatila umělcům více než miliardu dolarů od roku 2008. Jenže to je celková suma pro všechny za pět let. Za přehrání jedné písničky platí 0,14 koruny.

Zpěvák Radiohead Thom Yorke ze stránek stáhl sólové album The Eraser and Atoms for Peace, protože se mu nelíbí, kolik mu platí. „Nenechte se mást, noví umělci, které objevíte na serveru Spotify, nedostanou zaplaceno,” napsal naštvaný Yorke na Twitteru.

Firma šalamounsky radí, že si mají představit spíše celkový zisk z alba za delší dobu, a ne zanedbatelnou částku za jedno přehrání písničky. A dodává, že si nechává jen 30 % z peněz, které získá za reklamu a od předplatitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám