Hlavní obsah

Komedie Kameňák má první zlatý disk za prodej DVD

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První Zlatý disk od společnosti DVD Group převzal ve středu režisér Zdeněk Troška za film Kameňák. Troška se tak stal prvním domácím filmařem, který na nosiči DVD prodal svůj snímek v počtu více než 10 tisíc kusů. Zlatý disk mu předali zástupci distribuční společnosti Bontonfilm.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

V roce 2015 převzal Cenu MHF F. L. Věka z rukou vicepremiéra Pavla Bělobrádka klavírista Jaroslav Šaroun.

Článek

Ve srovnání se zahraničními tituly jako Pán prstenů: Dvě věže, kterého se prodalo 59 tisíc kusů to sice stále ještě není závratné číslo, ale přece jen se zdá, že i domácí tvorba začíná jít na odbyt.

"Je už nejvyšší čas, aby byly podobně jako v hudební branži i filmové tituly oceňovány zlatem, případně platinou," řekl při té příležitosti na tiskové konferenci Pavel Borowiec ze společnosti DVD Group a dodal, že platina zatím patří filmu Pán prstenů: Návrat krále, kterého se za necelý týden prodalo 20 tisíc nosičů a očekává se, že překoná stotisícovou hranici.

"V prvním pololetí se na našem trhu objevilo přes 400 titulů na DVD, do konce roku jich bude celkem 950. V současnosti je filmovým fanouškům k dispozici 2500 filmů, do konce roku se bude objevovat i více než 100 nových titulů měsíčně," řekl Borowiec.

"Kromě jednotlivých filmů se distributoři stále více zaměřují na kolekce filmů a sběratelské edice, které obsahují za výhodnější cenu několik filmů s mimořádným rozsahem bonusů jako Star Wars trilogie nebo Mumie - kompletní kolekce.

Že by nabízenou produkci nebylo na čem přehrávat, se Borowiec nebojí: podle statistik má dnes DVD přehrávač či domácí kino přes deset procent českých domácností a koncem roku by číslo mohlo stoupnout až na patnáct procent. Očekává se, že v Česku bude v té době asi 595 tisíc těchto přístrojů.

Do konce roku 2004 se tedy diváci mohou těšit ještě například na celou pentalogii o Básnících (poslední díl Jak básníci neztrácejí naději vyjde kromě toho v říjnu zvlášť), na komplet tří filmů režiséra Davida Ondříčka (Šeptej, Samotáři, Jedna ruka netleská), ze starších filmů například na Antona Špelce Ostrostřelce či Kristiána.

 Ze zahraniční nabídky se do našich domácností valí například velkofilm Trója, Kill Bill 2, Shrek 2, Harry Potter: Vězeň z Azkabanu, Garfield a vánoční trh zaplaví 10 disků Matrix Ultimate Collection.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám