Hlavní obsah

Knižně vydané poznámky a texty Amy Winehouseové připomenou i její sny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou knihu věnovanou zesnulé britské zpěvačce Amy Winehouseové, která pod názvem Amy Winehouse: In Her Words vyjde ve Velké Británii na konci tohoto měsíce, tvoří její nikdy nezveřejněné fotografie, soukromé poznámky i kopie ručně psaných textů. Její rodina oznámila, že honorář z prodeje věnuje Amy Winehouse Foundation, charitativní organizaci, která pomáhá mladým lidem závislým na alkoholu a drogách.

Foto: Universal Music, Právo

Amy Winehouseová zemřela v roce 2011.

Článek

Kniha vyzdvihuje talent, vtip a šarm umělkyně, která se stala popkulturní ikonou. Sleduje její tvůrčí vývoj od vyrůstání v severním Londýně až po okamžiky, kdy se stala globální hvězdou. Rodiče šestinásobné držitelky ceny Grammy prozradili, že čtenářům umožní lépe poznat její osobnost.

„Vždy jsme chtěli, aby svět poznal skutečnou Amy, její původ a to, co ji pohánělo. Ve všech směrech to bylo obyčejné židovské dítě z Londýna, které dělalo normální věci, chodilo na dramatické kurzy, milovalo svou babičku, mámu, tátu, bratra. Amy byla loajální, velkorysá přítelkyně, která chtěla každému pomoci. Byla úžasná bytost, která v každém viděla to nejlepší,“ napsali rodiče Janis a Mitch Winehouseovi v předmluvě knihy.

Podle nich se její talent projevil již v útlém věku. „Učitelé nám říkali, že je chytrá a talentovaná, ale vždy se našlo nějaké ale. Nedokázala v klidu sedět, nedokázala se soustředit a často se ve třídě špatně chovala. Místo toho hltala filmy, muzikály, romány i poezii a čerpala inspiraci i z našeho rodinného života. V domě své chůvy byla obklopena jazzovou hudbou, od Franka Sinatry přes Ellu Fitzgeraldovou až po Sarah Vaughanovou. Je pro nás hořkosladké číst její deník, do kterého v době, kdy byla teenagerka, napsala: ,Většinou sním o tom, že budu velmi slavná a budu na jevišti. Je to má celoživotní ambice. Chci, aby lidé zapomněli na své problémy, když uslyší můj hlas. Chci, aby si mě pamatovali kvůli tomu, že jsem sama sebou,‘.“

Amy Winehouseová zemřela 23. července 2011 ve věku 27 let. Příčinou smrti byl šok způsobený otravou alkoholem po období abstinence. Potýkala se s alkoholismem, drogovou závislostí a bulimií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám