Hlavní obsah

Knížky Josefa Čapka se budou rozdávat dětem na Hradě

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

V rámci dosud největší retrospektivní výstavy Josefa Čapka, kterou až do 17. ledna 2010 hostí Jízdárna Pražského hradu, se bude ve středu 16. prosince konat zvláštní předvánoční akce pro děti – Knížka za obrázek.

Článek

"Prvních pět set dětí, které 16. prosince mezi 14. a 20. hodinou přinesou na výstavu svůj obrázek s tématem pejska a kočičky, získá zdarma knížku Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce.

Stanovený formát výkresu je minimálně A4 a na jeho na zadní straně musí být uvedeno jméno a příjmení dítěte, jeho věk (maximálně 12 let) a kontaktní údaje (adresa, telefonní číslo nebo e-mail dítěte či jeho rodiče)," uvedl David Šebek ze Správy Pražského hradu.

Současně budou v den předvánoční akce Knížka za obrázek prodlouženy návštěvní hodiny. Výstava bude otevřena pro veřejnost o dvě hodiny déle než obvykle, tedy do 20.00.

Na retrospektivní výstavě Josefa Čapka mohou návštěvníci shlédnout na tisíc Čapkových děl - olejů, kreseb, grafik, karikatur, ilustrací, knižních obálek či scénografických návrhů.

Výstava obrazů Josefa Čapka

Výstava v Jízdárně Pražského hradu je vedena snahou představit osobnost Josefa Čapka co nejplastičtěji, poukázat na šíři jeho aktivit a zdůraznit jeho osobitý přínos českému umění.

Bude otevřená 17. ledna 2010, otevřená je denně od 10. do 18. hodiny. Výstavu navštívilo již téměř 35 tisíc lidí.

Kromě ilustrací Pejska a kočičky a jiných slavných děl nechybí v expozici v Jízdárně Pražského hradu velké množství méně známé Čapkovy tvorby. Tvůrcům expozice se totiž podařilo získat i díla rozptýlená ve sbírkách soukromých majitelů, z nichž některá byla naposledy vystavena v roce 1946 na Čapkově posmrtné výstavě a další byla dokonce považována za nezvěstná.

Reklama

Související články

Na CD vyšel Hrabal i Čapek

Dva poklady české literatury vyšly v podobě audioknihy na CD: Hrabalovy Ostře sledované vlaky a Povídky a Apokryfy Karla Čapka. Ani unavené oči už tak nemohou...

Josef Čapek: kubismus se slovanskou poetikou

Velký světoběžník Adolf Hoffmeister kdysi napsal, že Josefu Čapkovi vždy záviděl, že byl při tom, když se v umění rodilo něco nového. Přijel do Paříže, když...

Výběr článků

Načítám