Hlavní obsah

Nové knihy: Černý, Bednář či Šalamounová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřil jen v Boha a ve své pistole. To bylo krédo štábního kapitána Václava Morávka, odbojáře a lovce nacistů, jehož příběh přináší kniha Morávkova zpověď. Jiný lovec, ten skutečný, ale z dávných časů mezolitu, se zjevuje v příběhu Labuť a lovec. Kromě toho v nabídce najdeme také publikaci o tvůrci Ferdy Mravence Ondřeji Sekorovi, audioknihu, ve které se dvě obyčejné dívky zapletou do sítí prodejců drog, či soubor reportáží z cest malíře a biologa Jana Dungela po Jižní Americe.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Pavel Černý: Morávkova zpověď

Příběh známého odbojáře Václava Morávka, úhlavního nepřítele pražského gestapa a jednoho z vůbec nehledanějších mužů Němci obsazené Evropy, zachycený ve strhujícím vyprávění. Celá slavná story zde ovšem nekončí, jak by někdo čekal, smrtí hlavního hrdiny, ale pokračuje až do konce padesátých let. I když jde o značně čtivé a napínavé románové ztvárnění, děj se striktně drží exaktních historických pramenů a je doplněn rozsáhlým poznámkovým aparátem.

Kalibr, 416 stran, 529 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Barbara Šalamounová: Trampoty člověka Sekory

Kdo byl Ondřej Sekora kromě toho, že byl tvůrcem Ferdy mravence, autorem řady dětských knih a karikaturistou? Čím se živil ve svých začátcích a proč je s ním spojena hra ragby? Jak to, že se účastnil Tour de France a co pro něj udělal Josef Hokr? Odkud se Sekora znal s miláčkem národa Oldřichem Novým? Jak reagoval na vzestup Adolfa Hitlera a co pro něj znamenala druhá světová válka…? To vše a mnohem víc vysvětluje komiksový gamebook román.

Universum, 272 stran, 549 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Mario Desiati: Zbloudilci

Claudia vstoupí do Francescova života jednoho rána v hale školy. Je sebevědomá a extravagantní; Francesco je introvert, školní outsider, hoří však erotickou zvědavostí. Spojuje je zvláštní tajemství – dívka mu svěří, že její otec a jeho matka spolu mají poměr. Jejich cesty se rozdělí, přesto zůstávají stále v kontaktu. Francesco tak musí dlouhá léta útrpně sledovat, jak Claudia střídá všemožné muže, ale přes různé životní peripetie a vlastní erotická dobrodružství se nakonec dočká toho, o čem snil celý život. Dojde k tomu ovšem jinak, než by si sám přál.

Odeon, 328 stran, 429 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

RECENZE: Planetky. Soukromé vesmíry v povídkách, jež se vzájemně tříští

Knihy

Dorota Ambrožová: Poslední léto

Zapovězená láska, vymezování se vůči učitelům i rodičům, sny a naděje, které nevyhnutelně narážejí na realitu. V energickém a jazykově suverénním vyprávění deníkového rázu autorka dává nahlédnout do vnitřní proměny výtvarně nadané Hany v turbulentním období mezi patnáctým a devatenáctým rokem života, tedy v době velkých proměn a hledání sebe sama, a zpřítomňuje věčně aktuální lolitovský motiv vztahu mezi zralým mužem a dívkou na kraji dospělosti.

Listen, 216 stran, 299 Kč

Foto: Listen

Obal knihy

Petr Vydra: Deset deka Dekameronu

Jen málokteré dílo je obestřeno pověstí natolik dráždivé a pikantní četby jako Boccacciův Dekameron, přestože v něm v žádném případě nejde jen o erotiku, jakkoli i ta v této knize hraje značnou úlohu. Autorovy povídky se tedy netočí jen okolo milostných dobrodružství, ačkoli i na ta dojde, ale jejich tématem jsou třeba i různé rozmíšky s až kriminálním nádechem nebo nadpřirozeno. Vydrovi hrdinové zpravidla nejsou středověcí rekové, ale při humorných situacích, jaké zažívají, si můžeme s úsměvem říct: „To by se mohlo stát i mně!“

Ikar, 176 stran, 299 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Lenka Veverková, Tomáš Dianiška: Sněženky a gangsteři

Anna a Dáša spolu bydlí v bytě v Holešovicích. Obě jsou krátce po škole, nemají práci ani peníze a nedoplatek za elektřinu je pro ně poslední kapkou. Ve chvíli, kdy jsou nuceny najít si nového spolubydlícího, hledá bydlení v Praze drogový dealer Martin. Shodou náhod se tak dvě dívky dostanou k většímu množství drog. Rozhodnou se ho prodat, aby mohly splatit dluhy a splnit si svá přání. Jenže se dostanou do situace, kdy musí s pomocí bezdomovkyně a ošetřovatele z alzheimer centra zneškodnit dva znepřátelené gangy drogových dealerů. Text audioknihy čtou mimo jiné Anna Kameníková, Nataša Bednářová, Tereza Hof, Martin Hofmann, Robert Mikluš a Jiří Vyorálek.

Audioteka, šest třicetiminutových dílů, 199 Kč měsíční členství

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

Anthony De Mello: Nepotřebuješ se změnit

Chcete jarní příval energie využít ke svému rozvoji? Pak vám mohou být inspirací příběhy jezuitského kněze a psychoterapeuta jménem Anthony De Mello. Proslavil se svými knihami, které se formou krátkých a leckdy humorných příběhů a meditací dotýkají spirituality a smyslu lidského života. Jeho odpověď na otázku „Co mám udělat pro to, abych se změnil?“ byla prostá. Byl totiž přesvědčen, že není třeba dělat vůbec nic. Právě naopak. Textu audioknihy propůjčil hlas herec, dabér a zpěvák Aleš Slanina.

Audioteka, 3 hodiny 46 minut, 328 Kč

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

RECENZE: Terapie metalem zabírá u starších bílých mužů

Knihy

Jiří Březina: Labuť a lovec

Mytologií prostoupený příběh z dob mezolitu od oceňovaného autora. Tam, kde se dnes leskne hladina Lipna a zvedají se šumavské kopce, se před tisíci lety rozprostíralo území mezolitických lovců. Jeden z posledních ostrůvků původního lidského způsobu života ale musel dříve nebo později čelit nově příchozí civilizaci zemědělců a pastevců. Na pozadí mýtu o labutí panně, který patří k nejstarším lidským vyprávěním, se rozvíjí první opakování příběhu Evropy: s jeho migrací lidí a kultur, válkami, odchodem starého a příchodem nového, krví, násilím… i se záblesky naděje.

Vyšehrad, 160 stran, 349 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Kim Stanley Robinson: Ministerstvo pro budoucnost

V roce 2025, kdy už je jasné, že světové velmoci nedokážou plnit své ekologické závazky, vzniká organizace Ministerstvo pro budoucnost. Ta má poměrně prostý úkol: hájit zájmy následujících generací a chránit všechny živé tvory přítomnosti i budoucnosti. Její role dostává nový rozměr ve chvíli, kdy na Indii dopadne smrtící vlna veder, jejíž následky přimějí lidstvo spojit se a konat. Dějištěm není pustý postapokalyptický svět, ale budoucnost, která je téměř před námi a v níž možná právě překonáme mimořádné výzvy, kterým čelíme.

Jota, 528 stran, 598 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Jan Dungel: Jaguár v kocovině

Kniha je souborem reportáží z cest malíře a biologa Jana Dungela po Jižní Americe. Autor v nich čerpá ze svých pracovních deníků a čtenářům přibližuje pozoruhodná setkání nejen s divokými zvířaty, ale také s místními obyvateli a jejich kulturou. To vše na pozadí několikaletého natáčení dokumentů, které mají zachytit současný stav neotropické přírody – její krásu, utrpení i naději na záchranu.

Do Jižní Ameriky se malíř a biolog Jan Dungel vypravil poprvé v roce 1992 a od té doby organizuje výpravy, které systematicky pronikají do zcela neznámých a neprozkoumaných oblastí při severním úpatí pohoří Neblina na hranicích Venezuely a Brazílie.

Jota, 256 stran, 498 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

RECENZE: Radka Denemarková přemítá o dědictví dlouhého století

Knihy

RECENZE: Nespolehlivé trajektorie lidských údělů

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám