Hlavní obsah

OBRAZEM: Norbert Lichý a jeho role v divadle, televizi a filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norbert Lichý patřil k hercům, jejichž mistrovství se pojilo se severní Moravou. V divadle odehrál stovky rolí. Příležitosti dostával v televizi i ve filmech. Jeho umění bylo nepřehlédnutelné, stejně nepřehlédnutelný byl i on sám. Vynikal také břitkým vtipem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Norbert Lichý

Článek

„Divadelních rolí bylo kolem 130. Filmových kolem 65. Spousty komentářů k dokumentárním filmům, scénické hudby, čtení v rozhlase… Myslím, že jsem se neflákal,“ shrnul sám svou kariéru v rozhovoru z roku 2017.

Od té doby další role přibyly. O práci totiž nikdy nouzi neměl. Také si nestěžoval: „Milovníků jsem hrál málo, to je pravda. Ne že bych je odmítal, ale nebyl jsem úplně ten typ. Nehrál jsem úplně staré, ale starší, než jsem byl já. Nevím, čím to je. Možná jsem na to vypadal nebo byl můj mozek vždy trochu dopředu.“

Norbert Lichý (1964–2024)

  • Narodil se 29. prosince 1964 v Ostravě. Jeho otec byl režisér, herec a dramatik Saša Lichý.
  • Hrát začal už v devíti letech, v divadle. Živit ho divadlo začalo o deset let později, v Šumperku. Působil tam mimo jiné s Miroslavem Etzlerem nebo Jiřím Dvořákem.
  • Od roku 1987 působil v Divadle Petra Bezruče, které bylo jeho domovskou scénou.
  • Kromě herectví se věnoval hudbě a skládání scénické hudby, namlouval audioknihy, dokumenty, daboval.
  • Opakovaně zdůrazňoval, že doma je v Ostravě a nikam se stěhovat nebude.
  • Jeho divadelní kariéra je závratná. Hrál mimo jiné - jak uvádí ČSFD - Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi, Antonína Důru v Rozmarném létu... Za roli Mendela Singera, ve hře Job od Josepha Rotha, byl v roce 2009 oceněn Cenou Thálie.
  • Podobně činorodý byl také ve filmu, v televizi, kde odehrál stovky rolí.

Norbert Lichý: Můj mozek byl vždy dopředu

Styl

Ceny Thálie dostali komunisty perzekuovaní Topol a Tomášová

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám