Hlavní obsah

Kniha Vyprávění o zázracích popisuje středověký život v zrcadle exempel

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exempla byla ve středověku speciálním literárním žánrem, krátkým vyprávěním ze života s mravním ponaučením, které používali jako příklady ctností a neřestí kazatelé při proslovech k obecnému lidu. Exempla se často citovala v literatuře a nejednou posloužila umělcům jako inspirace k obrazům a plastikám.

Článek

Sbírku nejzajímavějších exempel shromáždil ve 13. století cisterciácký mnich Caesarius z Heisterbachu. Tento jeho soubor se nyní dočkal českého překladu Jany Nechutové a vydalo ho nakladatelství Vyšehrad pod názvem Vyprávění o zázracích.

Všem obdivovatelům doby vrcholné gotiky nabízí příběhy, které se občas čtou se stejným zaujetím jako povídky od Giovanniho Boccaccia. Místo ženy je však v představě Caesaria pokušitelem ďábel, který neúnavně čeká, až se projeví slabé stránky lidské povahy.

Kniha Vyprávění o zázracích

Český překlad od Jany Nechutové vydalo nakladatelství Vyšehrad

Caesarius mj. komentoval svými „příklady“ i dobové politické události. Právě on zaznamenal vyjádření opata Arnolda, velitele křižácké výpravy proti katarům na jihu Francie, který po dobytí francouzského města Béziers rozhodl o osudu jeho obyvatel slovy: Pobijte je všechny, on si už Bůh na nebesích vybere ty své.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé se rozloučili s Michaelem Jacksonem

Svět se loučí s Michaelem Jacksonem, mužem, který změnil populární hudbu 20. století. Král popu zemřel předminulý týden ve věku 50 let. V úterý po páté hodině...

Alan Rudolph: Žil jsem z filmu do úst

Tichého, ironického patriota ze Západního pobřeží Alana Rudolpha prý ovlivnil Robert Altman, sám se pak proslavil stylizovanými příběhy Vítejte v Los Angeles...

Výběr článků

Načítám