Hlavní obsah

Klimtova Adele II do aukce

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu večer se v New Yorku bude dražit zcela jedinečný obraz vídeňské secese, druhý portrét Adele Blochové-Bauerové, který v roce 1912 vytvořil proslulý malíř Gustav Klimt. Společně s ním půjdou do dražby i tři další Klimtova díla (veduty a krajiny Domy na Attersee, Jabloň a Březový háj), která byla dříve ozdobou Rakouské galerie ve Vídni a nedávno je restituovala devadesátiletá Američanka Maria Altmannová.

Článek

Altmannová dostala od Rakouska celkem pět Klimtových obrazů a téměř okamžitě jeden z nich prodala. Šlo o pozlacenou podobiznu Adele Blochové-Bauerové, kterou koupil staronový majitel Televize Nova Ronald Lauder za 135 miliónů dolarů (asi tři miliardy korun). Až do minulého týdne, kdy se prodal obraz No. 5 Jacksona Pollocka za 140 miliónů dolarů, to byl nejdražší obraz světa.

Firma Christie‘s, která restituované obrazy prodává, předpokládá, že všichni čtyři Klimtové by mohli stát 93 milióny dolarů. V New Yorku se proto čeká velký souboj nejbohatších lidí planety o tento skvost secesního malířství.

Adele Bauerová se narodila v bohaté vídeňské rodině 9. srpna 1881 a v prosinci 1899 se provdala za pětatřicetiletého průmyslníka Ferdinanda Blocha, který pocházel z Čech, v Praze vystudoval obchodní akademii a po otci převzal řízení jednoho z největších cukrovarů ve střední Evropě. Adele předčasně zemřela 24. ledna 1925. V závěti požádala svého manžela, aby jejích pět obrazů od Gustava Klimta v budoucnu daroval Rakouské galerii ve Vídni.

Ferdinand Bloch-Bauer však musel v roce 1939 jako Žid uprchnout před Hitlerem, nejprve do Prahy a pak následně do Švýcarska, kde v listopadu 1945 zemřel. Rakousko prý dostane slevu na portrét. Před údajně "nejvýznamnější dražbou všech dob" totiž rakouští dědicové oznámili, že jsou ochotni se vzdát čtvrtiny z nabídnuté ceny, pokud bude chtít Rakousko obraz získat zpět do svých sbírek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám