Hlavní obsah

Klaun Slava Polunin: Charlieho Chaplina ctím jako svého učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete klauny, svět plný fantazie? Máte to stejně jako nejslavnější klaun současnosti, zakladatel Akademie bláznů a tvůrců Rus Slava Polunin. Začátkem března odehraje v Praze šest představení své Snowshow. Hraje ji třicet let. Na jevišti v Praze se opět setká s Vandou Hybnerovou.

Foto: Marina Kravchenko

Slava Polunin a Vanda Hybnerová

Článek

Váš pracovní svět je téměř tichý. Jak moc mluvíte v soukromí?

Nejsem moc upovídaný člověk, i když mě v posledních letech čím dál víc fascinují slova, přitahuje mě myšlenka psát knihy, na jejichž stránkách bych mohl předávat to, co jsem se za ta léta kreativity naučil: o umění a o životě… Nechtěl bych dělat nic, co by nepřineslo radost mně, mým přátelům a mému publiku. Tak jsem si podle toho zařídil celý svůj život a nastavil tak i svůj tým. Oslava života se tak stala mou každodenní náplní.

Jak jste oslavil dnešní probuzení?

Posledních dvacet let žijí na venkově ve Francii, kde mi les kouká do oken. Dnešní ráno mě – jako každé jiné – tedy pohladilo slunečními paprsky, dalo mi radost z očekávání nového dne… Miluji život, takže setkání s novým dnem je pro mě setkání s něčím úžasným, dosud neznámým a krásným.

Začátkem března budete se svou show v Praze. Jak často se k nám vracíte?

Prahu opravdu miluji a české publikum opravdu miluji, takže se sem vracím při každé příležitosti.

A proč jste si pro českou verzi Snowshow vybral jako „kolegyni“ na jevišti právě Vandu Hybnerovou?

S Vandou jsem se setkal během našich předchozích turné v Praze. Pak už šla na jeviště v našem představení. Líbil se mi obraz, který vytvořila, a tak jsme se rozhodli ve spolupráci pokračovat.

Slava's Snowshow

  • Vysoce uznávané mezinárodní klaunské mistrovské dílo vizuální tragikomedie získalo obrovský úspěch, o čemž vypovídají divadelní ocenění od Londýna po New York, od Austrálie po Mexiko, od Paříže po Moskvu včetně Laurence Olivier Award v Anglii a Triumph Award v Rusku.
  • Slava Polunin ji představí v Divadle Hybernia během šesti večerů, a sice od 1. do 5. března 2023.
  • Více informací na jeho webových stránkách.

Jste pravděpodobně nejznámější klaun, který dnes žije. Vždycky jste chtěl být klaunem?

Chtěl jsem být buď klaunem, nebo knihovníkem, nebo lesníkem. Klaun vyhrál, ale knihy a příroda mě zaměstnávají a těší dodnes. A veškerý můj volný čas patří jim.

Vedle toho milujete i Charlieho Chaplina, od dětství. Jste fanoušek-sběratel? Máte doma cokoli, co vám váš vzor připomíná?

Mám doma obrovskou sbírku Chaplinových filmů a knih. Dokonce jsem udělal katalog všech Chaplinových gagů, znám jeho filmy do nejmenších detailů. Ctím ho jako svého učitele, i když jsme se nikdy nepotkali. Zdá se mi, že o něm vím všechno, a toto poznání mě provází a pomáhá mi při každém mém tvůrčím činu.

Hybnerové se splnil životní sen. „Zaklaunila“ si vedle Slavy Polunina

Kultura

Prezident bláznů Polunin má svou laboratoř a chválí Bolka Polívku

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Hybernia

Reklama

Související témata:
Slava Polunin

Výběr článků

Načítám