Hlavní obsah

Keramika vážná i hravá

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochařka a keramička Jindra Viková představuje svoji tvorbu v Galerii Chodovská tvrz na Praze 4. Expozice je koncipována jako prolínání uzavřených cyklů, k jejichž aktualizaci se autorka vrátila i po dvaceti letech.

Foto: Město Ostrava

Návštěva policejního prezidenta v Ostravě

Článek

Titul výstavy zní Krajiny, postavy, hry, tajnosti. Krajiny jsou porcelánové kachle, tvořící zvláštní interiéry, kde je příroda uchopená jako zmenšená divadelní kulisa v architektonické perspektivě. "Nejsou to krajiny v pravém slova smyslu, ale intimní, otisknuté záznamy přírody," tvrdí autorka.

V další části expozice se pak věnuje lidské figuře. Tvary a formy nezachycují jen příběh, ale mají často i symbolický význam. Nahý člověk se mění v ukřižovaného Krista. Téma hry zastupují různé prostorové motivy lidských rukou. Tyto keramické sochy byly mimo jiné oceněny i porotou na 1. světovém Bienále v Koreji a s úspěchem představeny  také  v USA a v Japonsku. Keramiku doplňují i velmi zajímavé koláže a také experimentální pokusy s fotografiemi, kterým patří téma tajností.

Přizvaným hostem Jindry Viková je česká rodačka Marja Vallila, působící trvale v New Yorku. Její drobné keramické objekty zaujmou téměř hravými barokními křivkami. Působí jako bující skrumáže různých tvarů lidského těla, nejčastěji těch nejintimnějších. Obě autorky se zajímavé doplňují. Proti vážným tématům Jindry Vikové přichází Marja Vallila s úsměvným světem lidské představivosti. Obě výstavy jsou v Chodovské tvrzi k vidění do 28. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám