Hlavní obsah

Když na hřbitově dojde místo. V tragikomedii z Moravy se setká Polívka, Issová i Vagnerová

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Pavel Göbl natáčí na východě republiky tragikomedii Tichý společník. Do hlavních rolí obsadil například Klárou Issovou, Boleslava Polívku, Ondřeje Malého a Hanu Vagnerovou.

Foto: Profimedia.cz

Bolek Polívka

Článek

Hlavní hrdinka Lenka se vrátí z Prahy do rodné vesnice kdesi na Slovácku, protože si po rozvodu chce odpočinout. Život tam ale plyne poněkud jinak. Cvičení jógy na zahradě se nesetká s pozitivní reakcí místních a její svérázný otec se rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. A hlavně – na místním hřbitově právě došlo místo.

Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné. Beskydský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hana Vagnerová

Film natáčí režisér Pavel Göbl podle své vlastní stejnojmenné novely, za niž získal literární cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého.

Snímek má být hodně založen na zvláštní atmosféře moravské vesnice. Göbl se na Slovácku narodil a vyrůstal. Část života strávil na Valašsku. Ze slováckého a valašského dialektu si vytvořil svůj vlastní jazyk, kterým postavy mluví.

Natáčí se v Beskydech, v okolí Uherského Brodu ve Zlínském kraji. Premiéra filmu Tichý společník ještě nebyla stanovena.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám