Hlavní obsah

Karla Mišurce dokáže divadlo nabíjet stejně jako bubny

Právo, Miroslav Homola

Už téměř čtyři desítky patří nejstarší mužský člen souboru Karel Mišurec k oporám Městského divadla Brno. Ani se nechce věřit, že tento v „civilu“ věčně usměvavý a pohodu vyzařující muž s šedivým vousem na Mikuláše oslaví 70. narozeniny. Ostatně určitě není náhodou, že je stále doma v divadelní šatně, které se dodnes přezdívá „šatna mládežníků,“ či v kapele za bicími, které ho nabíjejí stejně jako divadlo.

Foto: Tino Kratochvil

Karel Mišurec v inscenaci O myších a lidech s kolegyní Kateřinou Marií Fialovou, která se v poslední době velmi zviditelnila v show Tvoje tvář má známý hlas.

Článek

Rodák ze Šumperka měl k divadelním prknům blízko už od malička. „Hodně se o to postaral táta, který byl sice bankovní úředník, ale k ochotnickému divadlu měl, jak se říká, vřelý vztah. Dodnes si vzpomínám na svoji zřejmě první dětskou roli v pohádce Krakonošova medicína, do které byla tehdy zapojena celá naše rodina. Táta byl Krakonoš, máma hrála ženu z lidu, sestra představovala vílu a já trpaslíka,“ zavzpomínal Karel Mišurec.

Na JAMU se sice napoprvé nedostal, ale alespoň si to u Mrštíků vyzkoušel v roli kulisáka, stavěče, prostě poznal divadlo hned zpočátku i ze strany, která je obvykle divákům skryta. Současně se v té době - jako samouk - jak říká, motal i kolem muziky, ze které mu nakonec učarovaly bubny, a s bicí soupravou se kamarádí dodnes.

Na brněnskou JAMU se dostal v roce 1970 jako student vůbec prvního ročníku syntetických žánrů, což je dnes obor muzikál a po absolutoriu podepsal dvouleté zkušební angažmá v tehdy velmi populárním a také dost odvážném Satirickém divadle Večerní Brno. „Nakonec se ta zkušební doba protáhla na celých devět let,“ popisuje herec. „S potěšením si vzpomínám na inscenace, ve kterých jsem dostával herecké příležitosti například hry V+W Pěst na oko či ...si pořádně zařádit. Jasně, byly tam i kusy, pod které by se člověk nerad podepsal, ale tak to někdy chodilo,“ zavzpomínal na dobu, kdy se obvykle o opravdové satiře, kterou mělo divadlo v názvu, mohlo tvůrcům jen zdát.

Foto: Tino Kratochvil

V inscenaci Poslední loď má Karel Mišurec (vpravo) roli, která se jako jediná nealternuje. Na snímku s ním Aleš Slanina, Ondra Studénka a Stano Slovák (zleva).

Prvního srpna 1983 se stal členem souboru divadla v Lidické ulici, kde zůstal dodnes. Měla a mají ho ráda nejen divadelní prkna, ale i dabingová studia či televizní kamery. Hru na bicí měl možnost uplatnit nejen v Krvavé Henrietě či Škole základ života, ale třeba i v televizních Bakalářích, kde si zahrál v povídce Doktor a bubeník, kterému lisem rozdrcené prsty nakonec vyléčí doktor v podání Jiřího Sováka. Slavná byla jeho role Čochtana v Divotvorném hrnci. Ve skvělé inscenaci O myších a lidech měl za hereckého parťáka kromě kolegů i psa. V muzikálech Titanic či Poslední loď si zahrál zatím poslední role. „V Poslední lodi sice hraji „dělníka v loděnici“ ovšem i tuto malou roli jsem si vrchovatě užil. Zatímco všechny postavy jsou alternovány, jen můj dělník je na scéně pořád. A já s ním odehrál všechny reprízy a doufám, že Poslední loď nebude tím posledním, co mě u divadla potká. Vždyť vždycky musí být někdo, kdo na scéně zahraje ...paní, nesu vám psaní...“ směje se vitální herec.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám