Hlavní obsah

Karel Roden bude Janem Masarykem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta i velké zápasy. Uvnitř jeho srdce a duše bojovala nespoutanost extravagantního umělce s morálkou a povinností úředníka a diplomata. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývala i v jeho životě!

Foto: Bioscop

Karel Roden v titulní roli

Článek

Tato charakteristika uvádí očekávaný film Masaryk, k němuž začal psát scénář dnes již zesnulý dramatik Alex Königsmark s Petrem Kolečkem, s nímž ho pak dokončil režisér Július Ševčík.

Dramatický příběh věnovaný osudům diplomata a pozdějšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka se vrací do doby kolem podpisu mnichovské dohody o okleštění Československé republiky. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztratil z veřejného života, přerušil kontakt s politickými kolegy i s přáteli…

„Masaryk je krásná filmová postava, protože je samý problém, a zároveň je to chlap, který má velkou zodpovědnost,“ říká Ševčík.

Foto: Bioscop

Eva Herzigová si zahrála jednu z Masarykových přítelkyň.

„On sám by byl raději umělcem, bohémem, ale měl smůlu, protože pocházel ze slavné rodiny, hodně se od něj očekávalo. Ta postava má v sobě neustále vnitřní konflikt, je to člověk, od něhož se navenek očekává práce ve jménu velkých věcí, a přitom to je muž s křehkou, vášnivou a bolavou duší. Náš film je hodně postaven na reálných základech, je v něm hodně detailů z jeho života.“

Brilantní řečník i společník

Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou strávil především ve Velké Británii. Muž oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života má však také svou temnou stránku.

Postupně se před námi odkrývá příběh muže, dlouhodobě deptaného tíhou závazků a očekáváním ostatních, muže, který nikdy nemohl zcela vystoupit ze stínu svého slavného otce. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění.

„V každém filmu je určitá míra autorské licence, ale já jsem k tomu přistupoval tak, že takhle se jeho osud odvíjel, že to tak bylo,“ řekl Právu Karel Roden, který už hrál i Tomáše G. Masaryka v televizním Zločinu v Polné.

Foto: Bioscop

Oldřich Kaiser (vlevo) jako prezident Edvard Beneš a herec Martin Hofmann

„O Janu Masarykovi jsem měl obecné znalosti, scénář filmu šel do větších podrobností. S Tomášem Garriguem byli samozřejmě jedna rodina, ale přiznám se, že mně je bližší Jan.“ Komplikovaný byl i Masarykův vztah k „náhradnímu otci“, prezidentu Benešovi, kterého ve filmu hraje Oldřich Kaiser.

Na pozadí historických událostí se tedy ve filmu odehrává napínavý příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země.

Zahraniční herci

Producentem filmu je společnost IN Film Rudolfa Biermanna a uvidíme i řadu zahraničních herců. Například psychiatra Steina hraje německý herec a spisovatel Hanns Zischler, spisovatelku a Masarykovu pozdější snoubenku Marcii Davenportovou španělská herečka Arly Joverová, ministerského předsedu Chamberlaina britský herec Paul Nichols.

„Na začátku jsme měli velké ambice – například pro roli Chamberlaina jsme chtěli Jeremyho Ironse. Ten ale odpověděl, ať se nezlobíme, ale že takového zbabělce on hrát nebude,“ řekl s úsměvem Biermann. „Nakonec ale Július získal vynikající, byť ne tak hvězdné herce, a jsme se všemi velmi spokojeni. Oni pak vesměs ocenili scénář jako pohled na historickou událost a zároveň velký životní příběh.“

Z českých a slovenských herců dále uvidíme Jiřího Vyorálka jako Konráda Henleina, modelku Evu Herzigovou jako jednu z Masarykových přítelkyň, Emílii Vášáryovou, Zuzanu Krónerovou či Martina Hofmanna. Film po prosincových předpremiérách vstoupí do kin 9. března 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám